DEBAT: Hvem har skylden?

Af
Af Mogens Christoffersen

Bonderupgårds Alle 35

3250 Gilleleje

Debat (Svar til Carsten Bjerg, Vejby Strand – læserbrev Ugeposten 30-12-18)

Kære Carsten Bjerg

Om du vil bruge en manglende betalingsautomat på Helsinge station som argument for, at du vælger egen bil som foretrukket transportmiddel, er i sagens natur helt dit eget valg.

MEN jeg må undre mig over, at du overlader ansvaret for, at din gæst ikke har penge nok på sit rejsekort til ”systemet” eller andre. Hvorfor har pågældende ikke automatisk optankning eller selv sørget for at undersøge, om saldoen på rejsekortet kunne bære en udgift på ca. 70-80 kr., som en rejse fra Helsinge til København formentlig koster?

For mig at se, er din argumentation eller forlangende desværre meget tidstypisk. Når noget ikke går, som vi forventer, kigger vi alt for ofte på omgivelserne eller fællesskabet, i stedet for at fokusere på, hvad vi selv kunnet have gjort for at undgå en given situation…og det har intet med serviceniveau at gøre! Godt nytår!

Publiceret 20 January 2019 07:00

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.