Musik i Lejet er garant for gode fotos. Musik, masser af alkohol og glade mennesker gør det svært ikke at have en fest. I år var ingen undtagelse. Et et festivalens højdepunkter var det populære danske band Turboweekends afskedskoncert. Her blev trøjen og alle hæmninger kastet over bord fra forsanger Silas Bjerregaard, band og publikum.

Musikfestivalen Musik i Lejet har skabt stor debat det seneste år. På billedet ses forsangeren for Turboweekend, der optrådte sidste sommer.

Debat: Smuk natur er ikke nok - Musik i Lejet er nødvendigt

Af
Jan Tørslev Simon

Hovedgaden 13 st. tv.

3220 Tisvildeleje

Debat Jeg undrer mig: Lokalforening her i Tisvildeleje har kaldt til borgermøde tirsdag 19. februar kl. 19. Fint nok, men hvorfor kun fokus på Musik i Lejet? Det er ét tilbud ud af de mange forskellige arrangementer, der er i hele sommersæsonen.

Hvor MIL fylder tre dagen i højsæsonen og som de andre arrangementer er med til at brande vores by, der gør vi kan få nye tilflyttere og udvikle vores lille område. Skal vores by være en levende by med skole, børnehaven og egen købmand samt bager hele året, er MIL som de andre arrangementer en nødvendig udvikling, som jeg ser det.

De mange arrangementer, sommeren byder på, er for at holde turismen interesseret i vores by og dens smukke natur, men der skal mere kød på bordet — strande og smuk natur er ikke nok mere.

Hvis vi ønsker byudvikling, så den kan forblive en levende by hele året og bæredygtig med erhverv og butikker og intuitioner. Så det ikke bare henfalder som et sommerhusområde, der dør ved efteråret kommen.

Og det glæder mig meget, at jeg har læst mange positive indlæg for Musik i Lejet, der har været i avisen her. Jeg ser ikke den konflikt, som lokalforeningen ridser op og derfor kalder til borgermøde om MIL. I så fald er et sådan møde 10 år for sent på den.

At grundejerforeningen hyler op om MIL, er de landliggende falske sangkor, der vil havde Tisvildeleje tilbage til stenalderen — sagt pænere afvikle vores bysamfund til et dødt sommerhusområde.

Jeg kan godt forstå, at naboer til Musik i Lejet ikke synes, det er en hurra-oplevelse, tre dage uden søvn. Men den såkaldte ”ro og fred” her i Tisvildeleje i de sommermåneder, er de blinde og døve.

I den tid jeg har boede her i vores lille by, er det med fred og ro noget, der hører vinteren til. Om sommeren er der gang i den fra den dag, store amerikaner biler indtager den store parkeringsplads, og så køre månederne med det ene arrangement efter det andet. At grundejerforeningen så kun piller vat ud af ørene og fjerner bindene for øjnene lige i uge 29, hvor Musik i Lejet finder sted, synes jeg virker underligt.

Tisvildeleje er en levende turistby, men mange arrangementer om sommeren også på den store parkering plads, hvor MIL også høre til.

Hele sommeren er der bilkaos på den alt for lille vej ned til stranden og parkering pladsen, undtagen i uge 29, hvor dejligt.

Den med fred og ro er en illusion heldigvis, for det er sommeren det lokale erhvervsliv skal tjene pengene til vinterens mager periode. Det er til gavn for os, der bor her hele året. Måske skulle de landliggende komme op om vinter, her er der fred og ro på overfladen.

Ja, de tre dages musikfestival, det er ikke rart at være naboer til, det tror jeg at alle godt kan forstå. Hvorfor tager I ikke bare væk de tre dage, hvor svært kan det være! Ja Ihar sorte Per, kom nu videre.

I min optik er Musik i Leje det helt ideelle sted, hvor færrest muligt af byens beboere bliver berørt af musikken fra festivalen, fordi det er rimelig kuperet med skrænter og så skoven. Jeg bor selv i den billige ende af Hovedgaden, omkring cirka 700 meter fra musikfestivalen, jeg kan nærmest ikke høre musikken ude fra haven.

Når jeg tænker på, jeg har boet 10 km fra Ringefestivalen, da den eksisterede, hvor jeg kunne høre musikken i haven tydeligt. Og jeg har boet tre km fra Tinderbox i Odense i den modsatte ende af centrum, hvor denne musikfestival befandt sig. Hvor jeg kun kunne høre musikken inde i min stue svagt.

Så jeg forstår jer, der er nabo til MIL, men kynisk sagt, i må lære at leve med dette faktum, i hænger på sorte Per for at gentage mig selv. Og det hjælper ikke noget at halvere festivalen, nattesøvnen er spoleret, der er kun den at rejse væk.

Jeg ved godt i landliggende tænker kortsigtet på de par måneder I er heroppe i jeres sommerhus, men bliv lidt rummelig — vi er nogle, der bor her hele året. Måske burde grundejerforeningen stikke fingeren lidt dybere ned i mulden, når I vil bruge tal om Musik i Lejet!

Ja, det er rigtig nok, at der er 11.800 mennesker i alt til MIL, men ud af dette tal er cirka 1.800 frivillige til at sætte festivalen op og pille den ned igen på rekordtid, og under festivalen til at servicere, så alt er i bedste orden. Jeg skal nok lade være at snakke om et dementi imod grundejerforeningen, det burde været et pinligt åben sår.

Musik i Lejet er ikke en børnehave. Det er et sted for voksne mennesker, der kommer for at høre musik og holde en fest.

At give MIL ansvaret for menneskers rusvaner og bilkørsel, er et falsk kort at smide i den snæver debat om Musik i Lejet, som de mange andre for at forplumre debatten.

Jeg personlig er gået kold i det hyleri, grundejerne i foreningen kommer med. Og synes det borgermøde skulle havde være for 10 år siden. For mig at se, er det mere spørgsmålet: skal Tisvildeleje over leve som en levende turist by eller ikke?

Derfor hvis vi ikke fornyer os med tilbud ud over naturen, vi har, søger turister bare et andet sted hen for at få underholdningsdelen.

Fordi grundejerforeningen vil skabe en ghettozone for rige, der har et rekreativ område, for dem selv, som er død om vinteren.

Undskyld min provokation, men jeg er træt af den jammersang.

I fik SORTE PER beklager, I tabte gamet, kom nu videre, lær at leve med MIL.

Publiceret 09 January 2019 11:30

SENESTE TV

Gå med 30 km ad Klosterruten

motion På lørdag 29. juni er det på med vandreskoene, hvis man vil med på en ca. 30 km lang vandretur på en del af Klosterruten. I spidsen går turlederne i Dansk Vandrelaug Hans Henrik Kleinert og Ingelise Kvorning.

"Vi starter i Esrum og går langs Esrum Sø gennem Gribskov, passerer Stjernen, der er centrum for de snorlige jagtveje, som Kong Christian den 5. anlagde, og fortsætter langs Store Grib Sø. Vi passerer Mor Grib's hule, kommer også forbi Æbelholt Kloster og slutter i Hillerød," fortæller de i en pressemeddelelse fra Dansk Vandrelaug.

Øvelser og små lege

Ud over at man får motion, vil der være forskellige indslag på turene som for eksempel 'Walk and Talk', særlige øvelser og små lege, hvor man bruger alle dele af kroppen, også hjerne og hjerte, og der vil være information om seværdigheder på turen.

Der bliver pauser undervejs til at nyde medbragt mad og drikke, inden turen slutter ved Hillerød station ca. kl. 16.30.

Turen starter kl. 9 ved Esrum skole, når bussen fra Saltum ankommer.

Det koster 30 kr. at deltage, hvis man ikke er medlem af Dansk Vandrelaug.

jesl