Hybenrotoren river roserne op med rod. Det kan godt se lidt voldsomt ud, men efter lidt tid og lidt blæst, så ligner området snart sig selv igen. Foto: Naturstyrelsen Nordsjælland

Hybenrotoren river roserne op med rod. Det kan godt se lidt voldsomt ud, men efter lidt tid og lidt blæst, så ligner området snart sig selv igen. Foto: Naturstyrelsen Nordsjælland

Naturstyrelsen: Til kamp mod roser

Miljø Naturstyrelsen Nordsjælland vil fra uge 48 bekæmpe Rynket rose på flere af Naturstyrelsens kystarealer i Nordsjælland.

"Naturstyrelsen Nordsjælland går i gang 26. november og kører formentlig frem til 10. december med en specialtraktor for at bekæmpe den invasive art rynket rose. Vi starter ved Tisvilde Hegn 26.11 og kører på kystarealerne i en uges tid. Derefter fortsætter bekæmpelsen på arealerne øst for: Udsholt Strand, Gilbjerghoved, Hulerød Strand, Horneby, Villingebæk, Hornbæk, Espergærde havn og Snekkersten. Dog ikke nødvendigvis i nævnte rækkefølge," skriver Naturstyrelsen Nordsjælland i en pressemeddelelse.

Bekæmpelsen foregår med traktor påsat en såkaldt hybenrotor, der river planterne op med rødder. Naturstyrelsen har prøvet metoden før med succes.

"Vi får ikke det hele med, så nogle planter vil genspire, derfor regner vi med at skulle tilbage på de samme arealer igen. På de arealer, hvor vi har været for nogle år siden, kan vi se at den oprindelige flora er begyndt at brede sig," skriver styrelsen i pressemeddelelsen.

Publiceret 03 December 2018 11:30

SENESTE TV

Historien om kongens skov og verdens arv

foredrag I Nordsjælland ligger de store skove, som gjorde, at Danmarks konger fra 1560 samlede sig et stort jagtgods. Da Christian den 5. fra 1670 indrettede skovene med jagtveje til parforcejagt, satte han samtidig sit enevældige stempel på dem.

Det var grunden til, at vejene og skovene i 2015 blev optaget på Unesco's liste over verdens kulturarv.

Fredag 22. februar kl. 18.30 gæster Jette Baagøe 'Foreningen Rågeleje Strand' og fortæller om baggrunden og om, hvordan arbejdet med verdensarven foregik.

Jette Baagøe fortæller

Jette Baagøe er forhenværende direktør for Dansk Jagt- og Skovsbrugsmusum, som havde ansvaret for arbejdet med verdensarven men i 2016 blev fusioneret med Dansk Landbrugsmuseum til Det grønne Museum på Djursland.

Arrangementet finder sted på restaurant Søstjernen i Rågeleje. Prisen for ikke medlemmer er 250 kroner, som inkluderer foredrag, middag, kaffe, te og dessert.

Tilmelding til foreningen på raagelejestrand@gmail.com eller på tlf. 2127 5413.

jesl

Møde i senior-kredsen

Foredrag Helsinge Seniorkreds får besøg af forstander på Luthersk Missions Højskole Henrik Nymann Eriksen, der vil fortælle om sin nye bog: 'Robust Kristendom – Tro, Håb og Kærlighed'.

Bogen beskæftiger sig med spændingsfeltet mellem livet her på jord og den kommende verden, og sætter spot på det at være kristen i det 21. århundrede. Den udfordrer og opmuntrer til at leve som kristen ud fra de tre begreber: Tro, håb og kærlighed.

Koret Focus medvirker ved mødet, og der er lotteri, kaffe og kage. Det hele finder sted på Rundinsvej 46 i Helsinge, tirsdag 19. februar kl. 19, hvor der er gratis adgang.

Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30 33 67 46) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21 71 56 94).

Næste møde er tirsdag 19. marts kl.19, hvor Jørn Fogh kommer på besøg.

CV