Fem årige Pálina (i midten) lavede en tegning af sin kræftsyge mormor Sigrun (til højre). I torsdags var hun sammen med mormor og mor (til venstre) i København, hvor hun fik en præmie for sin tegning. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Fem årige Pálina (i midten) lavede en tegning af sin kræftsyge mormor Sigrun (til højre). I torsdags var hun sammen med mormor og mor (til venstre) i København, hvor hun fik en præmie for sin tegning. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Fem-årige Pálina tegnede kræftsyg mormor: 'Børn skal ikke stå alene med deres sorg'

Fem-årige Pálinas tegning af sin kræftsyge mormor vandt tegnekonkurrence

Af
Jeppe Helkov

KRÆFTRAMT I sommer var fem-årige Pálina med ved Stafet for Livet i Ramløse. Pálinas mormor har kræft, og hun bar derfor den karakteristiske gule fighter-trøje.

På et tidspunkt faldt Pálina over et tegnebord. Her satte hun sig ned og tegnede en rørende tegning af hendes mormor, der sammen med staffettens andre deltagere tidligere på dagen havde sendt balloner mod himlen.

Den tegning var så gribende, at den i torsdags sammen med tre andre tegninger vandt Kræftens Bekæmpelses tegnekonkurrence 'Tegn noget, der gør dig glad, når du er ked af det'.

"Pálinas mormor har kræft og fik det konstateret sidste år. Så var vi med til Stafet for Livet i år. Der fik alle en ballon, de skulle slippe op i luften. Bagefter så Pálina, at der var et tegnebord, og hun elsker at tegne. Hun ville gerne tegne sin mormor med ballonen," siger Pálinas mor, Sólveig Sigurdardottir.

Fik kunstværk med hjem

Sammen med grøn gruppe i Pálinas børnehave, Ramløse Børnehus, var familien torsdag inviteret til et stort arrangement på Statens Museum for Kunst. Her var der mad og drikke, ligesom en tryllekunstner og nogle tidligere deltagere fra Børnenes MGP optrådte.

Dagen toppede, da Pálina og familien fik overrakt et kunstværk, som en kunstner ud fra Pálinas tegning havde lavet.

"Der var blevet puttet nogle farver på, men ellers var det Pálinas tegning. Det er helt fantastisk," siger Sólveig Sigurdardottir.

2.000 børn mister forælder hvert år

Ifølge Per Bøge fra Kræftens Bekæmpelse siger børns tegninger sige mere end 1.000 ord.

"Det at tegne kan for mange børn være et sted, hvor de får mulighed for at udtrykke deres tanker og bekymringer," siger han i en pressemeddelelse.

I Danmark mister 2.000 børn og unge under 18 hvert år en forælder. Derfor peger Per Bøge også på, at det er nødvendigt at sætte fokus på en sygdom som kræft, så børnene kan blive hjulpet i deres sorg.

"Vi arbejder for at ingen børn skal stå alene med deres sorg, uanset hvad årsagen til tabet er," siger han.

Sólveig Sigurdardottir fortæller også, at de har gjort, hvad de kunne for at fortælle Pálina, hvad hendes mormor går igennem.

"Pálina ved, at mormor er syg, og hun har også været med til blodprøver — og hun har også én gang set, hvad kemo er for noget. Her er personalet på sygehuset helt fantastiske. Hun fik en bog om Kemo-Kasper, hvor der er billede af en syg dreng, der får sprøjtet små mænd ind i kroppen, som spiser kræftcellerne."

"Den bruger hun rigtig meget og snakker med sin mormor om. Hun siger, at nu er Kemo-Kasper i gang, og nu har du ikke så mange kræfter, mormor. Så Pálina er med til alt det, hun kan håndtere."

Ud over kunstværket fik Pálina også et diplom og en bamse som præmie.

Publiceret 30 November 2018 10:00

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs