I efteråret 1943 blev Gilleleje et af brændpunkterne for strømmen af de danske jøder, der forsøgte at flygte til Sverige. Her tog på Gilleleje Station.

I efteråret 1943 blev Gilleleje et af brændpunkterne for strømmen af de danske jøder, der forsøgte at flygte til Sverige. Her tog på Gilleleje Station.

Skibshallerne markerer redningen af jøderne

udstilling Skibshallerne i Gilleleje og til den spændende historiefortælling om de danske jøder, der blev hjulpet til Sverige i oktober 1943.

I efteråret 1943 blev Gilleleje et af brændpunkterne for strømmen af den danske jødiske befolkning, der forsøgte at flygte til Sverige af frygt for at blive sendt i koncentrationslejr.

Mange blev reddet - men mange blev også fanget af besættelsesmagten i Gilleleje.

Det er således i år 75 år siden, de dramatiske begivenheder fandt sted og i den anledning, at Museum Nordsjælland inviterer gratis inden for i Skibshallerne, i netop de dage, som markerer 75 års-jubilæet.

Skibshallerne har netop i år en særudstilling med historier fra tiden og fortællinger af dem, som var øjenvidner.

Opdateret udstilling

Udstillingen er opdateret med den nyeste viden om besættelsesmagtens gøren og laden i de skæbnesvangre efterårsdage i 1943.

Skibshallerne er åbne torsdag til søndag kl. 11-16. Man kan komme ind enten fra Gilleleje Hovedgade 49 eller fra Østergade 20.

jesl

Publiceret 08 October 2018 10:00

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs