Lille fregnede Louise fra Annisse klar med ny bog

Louise Colding voksede op i Annisse Nord i et kreativt miljø. Nu debuterer hun som forfatter af en kærlighedsroman, der foregår i vikingetiden

Af
Jesper Berg

I 1969 flyttede den to-årige Louise Colding Eriksen ind i et parcelhus på Holmevej i Annisse Nord, og få år efter begyndte hun sin skolegang på Bjørnehøjskolen.

"Det resulterede i en meget kreativ og inspirerende barndom og ungdom. Og uden mobning trods mine fregner og mit røde hår," fortæller den nu 51-årige kvinde, som netop har debuteret som forfatter med romanen 'Med Fjenden i Hjertet'. En debut, som hun tilskriver netop de dannende år i Helsinge Kommune (nu Gribskov Kommune).

"Jeg havde en fantastisk dansklærer på Bjørnehøjskolen, som dengang var næsten nybygget, Christian Bauditz, der var kunstner i sin fritid, og jeg er overbevist om, at det blandt andet er hans indflydelse, at jeg har turdet springe ud som forfatter," siger Louise Colding, som også nævner sin egen mor, Birgit, som en af grundene til det litterære udspring. Hun var også dansklærer og pressede datteren til at udforske bøgernes verden.

"Når jeg sagde, at jeg kedede mig, smed hun en bog i hovedet på mig og sagde, at 'kloge mennesker keder sig aldrig'," husker Louise Colding, som derfor begyndte sin karriere som læsehest med som 10-årig at læse en del af tidens kærlighedsromaner - primært faster Odas bøger af Barbara Cartland - i det trygge 70'er-hjem med cykelsti til skolen, skov, mark, mose, rundbold på vejen med de andre børn - og kærlighed.

Kærligheden til kærlighedsromaner er holdt ved sammen med en stor interesse for vikingetiden, og det har resulteret i, at debutromanen er en kærlighedshistorie, som foregår i begyndelsen af 900-tallets Danmark og Skotland.

Hvad vil kvinder have?

"Kriminalromaner er så populære for tiden, og vi har mange dygtige krimiforfattere, men jeg mener, at der er mere brug for kærlighed end for mord og vold," siger forfatteren, som gør opmærksom på, at kærlighedsgenren har ændret sig meget, siden Barbara Cartland var på sit højeste. Mere realisme og ganske eksplicitte erotiske scener er nogle af de mest markante ændringer.

"Det handler om følelser. Men det er kvinders følelser, så da det ofte er mænd, som anmelder bøger, er genren underkendt. Ikke desto mindre ville mange mænd have glæde af at læse, hvad kvinder vil have. Også seksuelt. Man burde bruge kærlighedsgenren i skoleundervisningen, så drenge lærer bedre at kunne forstå piger," siger Louise Colding, som altså mindes tiden på Bjørnehøjskolen med glæde. Men også den efterfølgende tid på Helsinge Gymnasium (nu Gribskov Gymnasium) og Helsinge Ungdomscenter (Gribskov Ungdomsskole) har givet den nyudsprungne forfatter store kvaliteter med ud i voksenverden.

"Det var en fantastisk tid med teater, revy og meget andet, som byggede ovenpå alt det kreative skoleliv i Anisse. På Ungdomscenteret var der plads til alle på grund af medarbejdere, der var helt i særklasse," husker Louise Colding, som i 1986 fik studenterhuen efter en 'sløj eksamen' med et par efterfølgende sabbatår samt en uddannelse som pædagog.

"Unge mennesker føler sig pressede til høje karakterer på bekostning af at blive hele mennesker. Hvis jeg en dag skal skæres i af en overlæge, ser jeg hellere, at det er et helt menneske end en person, der har høje karakterer," slutter hun.

Publiceret 20 August 2018 11:00

SENESTE TV