"Bjørnehøjskolen ligner sig selv fra min tid som elev, men er ligesom jeg blevet lidt slidt og rusten her og der," konstaterer Louise Colding, som husker en OCEKA-købmand skråt overfor skolen

Lille fregnede Louise fra Annisse klar med ny bog

Louise Colding voksede op i Annisse Nord i et kreativt miljø. Nu debuterer hun som forfatter af en kærlighedsroman, der foregår i vikingetiden

Af
Jesper Berg

I 1969 flyttede den to-årige Louise Colding Eriksen ind i et parcelhus på Holmevej i Annisse Nord, og få år efter begyndte hun sin skolegang på Bjørnehøjskolen.

"Det resulterede i en meget kreativ og inspirerende barndom og ungdom. Og uden mobning trods mine fregner og mit røde hår," fortæller den nu 51-årige kvinde, som netop har debuteret som forfatter med romanen 'Med Fjenden i Hjertet'. En debut, som hun tilskriver netop de dannende år i Helsinge Kommune (nu Gribskov Kommune).

"Jeg havde en fantastisk dansklærer på Bjørnehøjskolen, som dengang var næsten nybygget, Christian Bauditz, der var kunstner i sin fritid, og jeg er overbevist om, at det blandt andet er hans indflydelse, at jeg har turdet springe ud som forfatter," siger Louise Colding, som også nævner sin egen mor, Birgit, som en af grundene til det litterære udspring. Hun var også dansklærer og pressede datteren til at udforske bøgernes verden.

"Når jeg sagde, at jeg kedede mig, smed hun en bog i hovedet på mig og sagde, at 'kloge mennesker keder sig aldrig'," husker Louise Colding, som derfor begyndte sin karriere som læsehest med som 10-årig at læse en del af tidens kærlighedsromaner - primært faster Odas bøger af Barbara Cartland - i det trygge 70'er-hjem med cykelsti til skolen, skov, mark, mose, rundbold på vejen med de andre børn - og kærlighed.

Kærligheden til kærlighedsromaner er holdt ved sammen med en stor interesse for vikingetiden, og det har resulteret i, at debutromanen er en kærlighedshistorie, som foregår i begyndelsen af 900-tallets Danmark og Skotland.

Hvad vil kvinder have?

"Kriminalromaner er så populære for tiden, og vi har mange dygtige krimiforfattere, men jeg mener, at der er mere brug for kærlighed end for mord og vold," siger forfatteren, som gør opmærksom på, at kærlighedsgenren har ændret sig meget, siden Barbara Cartland var på sit højeste. Mere realisme og ganske eksplicitte erotiske scener er nogle af de mest markante ændringer.

"Det handler om følelser. Men det er kvinders følelser, så da det ofte er mænd, som anmelder bøger, er genren underkendt. Ikke desto mindre ville mange mænd have glæde af at læse, hvad kvinder vil have. Også seksuelt. Man burde bruge kærlighedsgenren i skoleundervisningen, så drenge lærer bedre at kunne forstå piger," siger Louise Colding, som altså mindes tiden på Bjørnehøjskolen med glæde. Men også den efterfølgende tid på Helsinge Gymnasium (nu Gribskov Gymnasium) og Helsinge Ungdomscenter (Gribskov Ungdomsskole) har givet den nyudsprungne forfatter store kvaliteter med ud i voksenverden.

"Det var en fantastisk tid med teater, revy og meget andet, som byggede ovenpå alt det kreative skoleliv i Anisse. På Ungdomscenteret var der plads til alle på grund af medarbejdere, der var helt i særklasse," husker Louise Colding, som i 1986 fik studenterhuen efter en 'sløj eksamen' med et par efterfølgende sabbatår samt en uddannelse som pædagog.

"Unge mennesker føler sig pressede til høje karakterer på bekostning af at blive hele mennesker. Hvis jeg en dag skal skæres i af en overlæge, ser jeg hellere, at det er et helt menneske end en person, der har høje karakterer," slutter hun.

Publiceret 20 August 2018 11:00

SENESTE TV

Coach vil hjælpe folk til vægttab

Foredrag Vil du gerne af med nogle kilo, er dette foredrag måske noget for dig. Mandag 21. januar kl. 19 til 21 holder den lokale coach Hanne Skov Hansen foredrag hos Frivilligcentret i Helsinge.

Her har hun til hensigt at gøre sit publikum bevidst om, hvorfor de har behov for hjælp til at tabe sig, og hvad der er grunden til, at det ofte sker, at kiloene kommer på igen. Emnerne hun kommer ind på er blandt andet:

    Der kommer ikke fokus på, hvad der skal spises, eller hvad der ikke bør indtages. For det ved alle.

    Det er mere, hvorfor vi spiser forkert, selv om vi godt ved, det er forkert.

    Hvordan vi knækker koden ”gamle vaner”.

    Hvordan de gamle vaner er kommet.

    Hvordan vi undgår dem fremover.

Hanne er coachuddannet efter mange år i plejesektoren. Nu er hun indehaver af coach-virksomheden Selvindsigt4you.dk.

Alle er velkomne til det gratis arrangement. Det er nødvendigt med tilmelding til Frivilligcentret på telefon: 46790891 eller på mail info@frivilligcenter-helsinge.dk senest 17. januar.

Trancekanal er klar til Mester Niham

Det alternative Holistisk livsstils forening i Gilleleje indbyder til Star Seed.

"På denne første kanaliseringsaften i 2019 vil trancekanal Dennis Søndergaard kanalisere Mester Niham fra den 13. dimension med temaet: Hvor kommer vi fra? Mange har sikkert haft disse overvejelser om, hvorvidt vi oprindeligt stammer som Star Seed fra andre steder i universet?," skriver Holistisk livsstils forening i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Mester Niham vil derfor fortælle os, om der er liv udenfor planeten Gaia/Jorden, som vi lever på. Så på denne aften vil du blive taget med på en rejse til der, hvor du stammer fra, så du kommer til at få information og opleve andre verdener og deres virke."

Denne aften kan man opleve torsdag 17. januar kl. 19.00 til 21.30 i Det Gamle Posthus i Gilleleje. Entre betales ved indgangen.