DEBAT: De hårde besparelser!

Debatindlæg af Allan Nielsen, Næstformand i Børne- og Familieudvalget, Byrådet, Socialdemokratiet.

Som nyvalgt byrådsmedlem må jeg sige, at det ikke har været nogen nem opgave, som noget af det første, at være med til at finde besparelser på budgettet. For at sige det lige ud, så har det været en rigtig ”ØV-opgave”. I Børne- og Familieudvalget har vi været nødt til at finde besparelser på 7,8 millioner i 2019, stigende til 12,5 millioner i efterfølgende år.

En vej at gå er at tænke i fællesskaber.

Derfor giver det mening at undersøge, om vi kan samle førskolebørn og elever på Tingbakkeskolen på én matrikel. Det er en stor beslutning, men en mulighed i forhold til at spare på driftsudgifter samtidig med, at det vil være en styrkelse af fællesskabet i Esrum med skolen som det fælles omdrejningspunkt.

Jeg tager afstand fra Venstres udmelding, her i Ugeposten 5. juni 2018, om de såkaldte ”børnefabrikker”. Det er et værdiladet ord, som stammer fra Vestens beskrivelse af Østtysklands organisering af børnepasning og skolegang i koldkrigsårene. I det tidligere Østtyskland satte man børnene i en børnehave (Kindergarten), som var forberedelsen på en skolegang i den lokale statsstyrede skole. Et enstrenget system med minimal frihedstænkning. Denne struktur kan man kalde for en børnefabrik.

Børneudvalgets beslutning handler om at finde besparelser og i den givne situation en anledning til at tænke i opbygning af fællesskaber i lokalsamfundet.

En anden mulig vej at gå er at tænke i en lavere service.

Det giver mening at pege på lukning af børnehaven Engerød i Helsinge og Hestehaven i Gilleleje. Dermed tænkes der billedligt talt i nedlægning af mursten og ikke i kvaliteten af service. Børnene får tilbud om at komme til andre institutioner. Det er selvfølgelig en beslutning, der fremkalder vrede og frustration – og det skal der være plads til. Men det er en god strategi, at vi som kommune opretholder et så højt serviceniveau som muligt, og at vi gør det på så få kvadratmeter som muligt. Det er at sætte tæring efter næring.

En generel rammebesparelse, som Venstre peger på, giver kun bøvl med forventninger fra borgerne om et serviceniveau, som kommunen ikke kan imødekomme. Samtidig vil det også være ensbetydende med afskedigelse af personale med den konsekvens, at resten af personalet bare skal løbe hurtigere.

Det er ikke nemt, men frigørelse af kvadratmeter og det at tænke i fællesskaber, er en klog vej at gå. En strategi, som jeg også vil opfordre et samlet Venstre i Børne- og Familieudvalget til at støtte op om.

Publiceret 15 June 2018 14:30

SENESTE TV