Journalist Abdel Aziz Mahmoud, kongelig histograf Jes Fabricius Møller, kok og forfatter Katrine Klinken, politiker Ida Auken og tidligere minister Birthe Rønn Hornbech udgør holdet når Søborg Kirke skal diskutere danskhed. Foto: fra plakaten.

Journalist Abdel Aziz Mahmoud, kongelig histograf Jes Fabricius Møller, kok og forfatter Katrine Klinken, politiker Ida Auken og tidligere minister Birthe Rønn Hornbech udgør holdet når Søborg Kirke skal diskutere danskhed. Foto: fra plakaten.

Danskhed på dagsordenen i Gribskov

Søborg Kirke inviterer på sommerhøjskole i tre dage om danskhed

Søborg Kirke indbyder alle interesserede til sommerhøjskole om danskhed fra 1. til 3. juli 20. Titlen er "Dansk - helt enkelt eller helt ubegribeligt?", og sommerhøjskolen forsøger at afsøge danskheden både kulturelt og politisk med foredrag af en række eksperter og debattører, der har noget på hjerte om Danmark og det danske.

Du kan blandt andet møde tidligere minister Birthe Rønn Hornbech, journalist kendt fra Aftenshowet Abdel Aziz Mahmoud, kok og forfatter Katrine Klinken, politiker Ida Auken og kongelig histograf Jes Fabricius Møller. Søborg Kirkes konstituerede præst Sarah Auken fortæller:

”Søborg Kirke ligger i Kongernes Nordsjælland, omgivet af et ærkedansk landskab og tæt på Søborg Slotsruin, så vi synes, at vi går rundt midt i danskheden, både i natur og historie, så vi synes, at det er helt rigtigt for os at tage samtalen om danskheden."

Vigtigt emne

"Samtidig har danskheden igennem de seneste årtier været et afgørende emne både i den offentlige debat og i talløse private samtaler. I en globaliseret verden er spørgsmålet om den danske identitet blevet brændende. Det vedrører unge og gamle, høj og lav. Det berører borgere, hvis familier er nye i landet og dem, der kan føre slægtstavlen tilbage til Gorm den Gamle. Ingen går fri, ingen er upåvirket," skriver Søborg Kirke i en pressemeddelelse.

”Det danske er naturligvis flag på lagkagen og højskolesangbogen, men den er også mere end det. Vi vil gerne have en samtale, som handler om sprog og identitet, om samfundsforståelse og samfundsforhold, og om danskheden og kirken," siger Sarah Auken og fortsætter:

”For os i Søborg Kirke er samtalen om det danske også samtalen om, hvad det vil sige at være kirke i Danmark. Kirken lever sammen med danskerne som den danske folkekirke, så for os er det både forbundet med nysgerrighed og betydning, hvad det er for en danskhed, vi er folkekirke for.”

Sommerhøjskolen er for alle. Man kan læse mere om de tre dage på www.søborgkirke.dk og man kan tilmelde sig på stau@km.dk.

Kapp

Publiceret 14 June 2018 14:30

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs