'De blinde fra Marakesh' er et af Rudolph Tegners allersidste værker inden sin død. Flere marokkanske kunstnere udstiller på Tegners museum fra fredag den 1. juni.

'De blinde fra Marakesh' er et af Rudolph Tegners allersidste værker inden sin død. Flere marokkanske kunstnere udstiller på Tegners museum fra fredag den 1. juni.

Marokko indtager Tegners Museum

Særudstilling om Rudolph Tegners tilknytning til Marokko. Fernisering fredag den 1. juni

Af
Af Jesper Gisli

Den danske billedhugger Rudolph Tegner (1873-1950) besøgte Marokko to gange i sit liv, i 1905 og i 1948-49, og begge gange satte mødet med landet, dets befolkning og dets kultur sig tydelige spor i Tegners kunst og virke.

Med særudstillingen ”Tegner og Marokko. Marokkansk samtidskunst” danner Rudolph Tegners Museum ramme om et tredje møde mellem Tegner og Marokko. Et møde der viser den kunst og den kultur, som Tegner kunne have oplevet, hvis han havde rejst i Marokko i dag - et møde der giver indblik i nogle af de spørgsmål, som optager den marokkanske samtidskunst netop nu. Fra disse kunstneriske nedslag (der blandt andet omhandler nationale samfundsforhold, internationalisering og afkolonisering, spørgsmål om kvinder og køn og rent æstetiske anliggender) kan utilsigtede og indirekte dialoger mellem Tegners egne værker og den marokkanske samtidskunst så få lov til at udvikle sig.

Rudolph Tegners Museum har inviteret i alt otte marokkanske samtidskunstnere til at udstille. De otte kunstnere er: Ismail Ahendouz (f. 1988), Hassan Darsi (f. 1961), Manna Idaali (f. 1985), Etayeb Nadif (f. 1989), Youssef Ouchra (f. 1984), Youssef Ousaïd (f. 1986), Hamza Errachid Sfart (f. 1988) og Fatiha Zemmouri (f. 1966).

De udstillede værker spænder fra video og live performance over objekter og installationer til tegning, fotografi og grafik. Der vedlægges korte biografier over kunstnerne.

I forbindelse med udstillingen samarbejder Rudolph Tegners Museum med Nikolaj Kunsthal i København om to live performances: Etayeb Nadifs ”Chertat” og Youssef Ouchras ”Décent-Dance”. Youssef Ouchra bistås i Danmark af den danske intermediakunstner, fluxus og performancekunstner Eric Andersen (f. 1943).

De to live performances vises på torsdag d. 31. maj 2018 i tidsrummet fra kl. 15.00 – 18.00 i Nikolaj Kunsthal. Der er fri adgang til begge performances.

Udstillingen ledsages af et katalog med tekster af professor i kunsthistorie Jacob Wamberg, Fatima-Zahra Lakrissa der er ansat ved Mohammed VI Museum of Modern and Contemporary Art i Rabat og Johan Zimsen Kristiansen der er kunsthistoriker og kurator på udstillingen. Direktør for Rudolph Tegners Museum, Luise Gomard, har skrevet forord. Kataloget kan fremsendes til brug for omtale og anmeldelser.

Udstillingen er generøst støttet af: VKRs Familiefond - KrogagerFonden - Aage og Johanne Louis-Hansens Fond - 15. Juni Fonden - Knud Højgaards Fond - Den Marokkanske Ambassade i Danmark - Flügger Helsinge.

Til udstillingen har Rudolph Tegners Museum derudover samarbejdet med Davids Samling i København om et foredrag med professor Jørgen Bæk Simonsen (afholdt i februar 2018) om de historiske relationer mellem Danmark og Marokko, ligesom museet samarbejder med Billedskolen Gribskov om en workshop for børn med afsæt i den marokkanske samtidskunst.

Yderligere info: www.rudolphtegner.dk

Publiceret 24 May 2018 12:36

SENESTE TV

Kisser og Søren kommer og underholder

Show Det populære par Kisser og Søren besøger Helsinge Pensionistforening fredag 18. januar.

"Kisser og Søren er lig med ægte dansk folkelig underholdning og er et sikkert hit med deres brede repertoire. Det hele bliver serveret med et glimt i øjet og smil på læben i et behageligt lydniveau. Kisser og Søren har hurtigt opnået en status samt stor respekt som foregangs"mænd" for den ægte danske populær musik. Ingen har formået så hurtigt at slå sig fast i det danske publikum som Kisser og Søren med deres finurlige tekster og iørefaldende melodier. Det er dansk, det er pop og særdeles medrivende," skriver Helsinge Pensionistforening i en pressemeddelelse.

Man kan opleve Kisser og Søren i Café Appetit, Helsingegården 18. januar kl. 14.30. Der er gratis adgang for pensionistforeningens medlemmer, og tilmelding er ikke nødvendig.

Kapp