Den nye Hispano Suiza Carmen er nok mere speciel end køn, men vakte masser af opmærksomhed, da den forleden blev præsenteret i Barcelona. Foto: Hispano Suiza

Den nye Hispano Suiza Carmen er nok mere speciel end køn, men vakte masser af opmærksomhed, da den forleden blev præsenteret i Barcelona. Foto: Hispano Suiza

Ny spansk luksusbil bliver ren elektrisk

Mere end 1.000 hk fra to elmotorer er en del af pakken i den kommende Hispano Suiza Carmen, der efter planen kommer på markedet til næste sommer

Af
Christian Schacht

ny model Hispano Suiza, det spanske bilmærke, der var kendt for at fremstille 12-cylindrede luksusbiler, som kunne konkurrere med Rolls-Royce, når det gjaldt luksus og motorkraft, er på vej med en helt ny model.

Bilerne var blandt det ypperste op til Anden Verdenskrig, men aktiviteterne sluttede i 1946.

Der har siden været spage forsøg på et comeback, men først nu ser det ud til at lykkes.

Forleden fik de lokale og turister i Barcelona nemlig et første kig på sportsvognen, der under navnet Hispano Suiza Carmen fik sin dynamiske debut, da den fuldt elektriske superbil med 1.019 hk gled forbi et udvalg af Barcelonas arkitektoniske perler, herunder Gaudis La Sagrada Familia, Museu Nacional d'Art de Catalunya og det moderne og imponerende Agbar Tower.

Lynhurtig

De første leverancer begynder til juni næste år.

Den kompakte tosæders coupé er rettet mod dem, der vil have markedets nok mest eksorbitante elbil, der næsten kan konkurrere med Bugatti Chiron, for den accelererer til 100 km/t. på under tre sek., mens topfarten dog er elektronisk begrænset til 210 km/t.

Hvad den så koster? Ja, prisen før danske afgifter udgør 13 mio. kr. Og selv om det lyder voldsomt, så er en Bugatti Chiron dobbelt så dyr.

Hele bilen er designet og konstrueret af Barcelona-baserede QEV Technologies, der gør sig i forskning og udvikling af elektriske køretøjer og styrer Mahindra-teamet i Formel E. Virksomheden vil også påtage sig produktionen af Carmenbilerne.

Masser af kulfiber

Modellen siges at være en af de mest "kulfiberintensive biler i verden", og letvægtsmaterialerne gør, at vægten kan holdes på beskedne 1.670 kg, hvilket er meget lavt for en elbil af den kaliber.

Carmens elektriske drivlinje består af en permanent magnet-synkronmotor på lidt over 500 hk på hvert baghjul, mens batteriet på 80 kWh giver en rækkevidde på ca. 400 km, men firmaet arbejder på et større 100 kWh-batteri, der så øger rækkevidden markant. Battericellerne er placeret i en T-form ned gennem kabinen og bag forsæderne.

Selve opladningen foregår med op til 80 kW, hvilket dog ikke imponerer nogen, når en Hyundai Kona Electric kan lade med 100 kW.

Carmen er designet til at blande aggressivitet med klassisk elegance efter at have været inspireret af sin egen H6C Dubonnet Xenia fra 1938.

Næste fase er nu en række omfattende test af køretøjet, i første omgang i det nordlige Catalonien, før man flytter til den verdensberømte Ascari-racerbane til test af højhastighed og svingegenskaber.

FAKTA

Hispano Suizas hovedkvarter, tekniske center og produktionsfaciliteter er alle i Barcelona.

Ejet af den fjerde generation af Suqué Mateu-familien, der byggede mere end 12.000 Hispano Suiza-modeller og 50.000 flymotorer mellem 1904 og 1946.

Publiceret 05 August 2019 15:13

Livet i 1800-tallet: Med to-etages sporvogn til ferieliv i Gilleleje

"Må jeg nu bede læserne følge mig på rejsen fra København til Gilleleje en majmorgen i 1886. Man startede på den gamle Nordbanegård, omtrent hvor nu Studenterforeningen ligger, og kom i ro og mag til Hillerød hvor man skulle skifte over i Gribskovtoget.

Der, hvor toget stadig holder, gik man ind i en stor ladeagtig træbygning, hvor man forefandt det daværende tog, der bestod af lokomotiv, passagervogn og godsvogn. Passagervognen lignede nærmest en 2-etages sporvogn; den øverste etage var åben på siderne, så man kunne nyde udsigten til Gribskov. Det lyder jo rart, men det var for lyst sommertøj mindre behageligt. Der fyredes nemlig med en slags smuld, der udviklede en kraftig sort røg; denne forhindredes af skoven i at sprede sig, og sodpartiklerne lejrede sig derfor stille og fredeligt på sæderne.”

Sådan beskriver Thora Lytthans sin barndoms rejse fra København til Gilleleje i slutningen af 1800-tallet. Det kan man læse om i hendes artikel ”Det gamle Gilleleje – Nogle erindringer fra Tiaaret 1886-1896”, som blev trykt i skriftet ”Fra det gamle Gilleleje” i 1955. Men lad nu rejsen gå videre mod nord:

”Travlt havde man ikke dengang. Når toget havde forladt afgangshallen i Hillerød, hændte det ofte, at en forsinket rejsende kom løbende, og så holdt man og tog ham med. I Kagerup var der ophold, og tørstige sjæle kunne købe øl hos stationsmesteren. Så ventede toget yderligere, til øllet var drukket, og den tomme flaske kunne leveres tilbage. Ankommet til Græsted, hvor banen dengang endte, besteg man Ole Hansens lille Char-a-banc, (hestevogn, red) der i løbet af en times tid, ad en fuldstændig skyggeløs landevej, førte én til kroen i Gilleleje, hvor fra man ad Lejets dengang eneste, meget sandede gade nåede sit bestemmelsessted.”

Thora Lytthans var kun fire år, da hun første gang besøgte det lille fiskerleje, og familien Lytthans var blandt de første rigtige ”landliggere” fra København. Men den allerførste landliggerfamilie var – skriver hun – familien Lendorf. Arkitekt Carl Lendorf, som har lagt navn til Carl Lendorfsvej ved Strandbakkerne, købte Strandbakkerne i 1885. Thora Lytthans’ far, Emil Lytthans-Petersen, havde som tømrermester gennem årene arbejdet for Lendorf, og som tak for indsatsen blev Lytthans-Petersen tilbudt en grund ved siden af Lendorfs egen. Tømrermesteren byggede i første omgang tre huse helt nede for foden af bakkerne: ”et til arkitekt Lendorf, et til sig selv og et til Diakonissestiftelsen til ferieophold for vekslende søstre”, skriver Thora. Men hvad var det så for et liv, der udspillede sig dér?

”Åh, disse somre med det frie liv, hvor vi børn tumlede os ved stranden og i vandet, fangede krabber og søstjerner, samlede sten og muslingeskaller eller kurede ned ad bakkerne; det sidste var ikke videre velset, da græsfarven næsten ikke var til at få af tøjet”.

Kom der overnattende gæster, skulle de selvfølgelig se fyrene på Nakkehoved og fyrmester Fabers smukt anlagte terrassehave. Den kan man kun se ganske få spor af i dag. En velvillig fisker roede også familien en tur, hvis det var stille vejr. Men da Thora ikke var særlig søstærk, blev hun oftest på land og nøjedes med at se på vandet:

”Til daglig morede vi os også med at se på rutebådene til Jylland, der kom forbi hver mandag og torsdag ved nitiden om aftenen. Det var jo hjuldampere dengang, og hvis man lagde øret mod vandet, kunne man høre dunket af skovlene, mens skibene endnu var ved Hellebæk,” fortæller Thora.

”Sigtekage” om søndagen

Ferie var dengang kun noget, lærere og skolebørn havde. Så det var primært kvinder og børn, der tog til nordkysten om sommeren. De arbejdende herrer kom på besøg om søndagen, hvor der ventede dem et godt kaffebord med alt godt fra bagerens brødvogn:

”Traktementet var rigeligt, men enkelt, en hjemmebagt kringle og masser af Sigtekage med smør. Jeg kan endnu smage denne sidste; vognen fra Dronningmølle kom hver uge, og vi købte alt vort brød der. Bageren i Lejet havde så mange fluer, at man ikke vidste, om det var korender (rosiner, red.) eller fluer, der var i hans boller. ”

Uden hat og handsker

Men hvad var så den største forskel på landligger- og bylivet?

”Den største forskel mellem de to tilværelser lå på et punkt, hvor der nu til dags slet ikke er nogen forskel, nemlig med hensyn til, hvad man kan tillade sig på landet, men absolut ikke i byen. Man kunne dengang i København ikke gå et ærinde uden at være iført overtøj og hat, helst også handsker; hvis der dengang havde været ispinde, ville man have gjort sig fuldstændig umulig i det gode selskab, hvis man havde nydt en sådan uden for sine fire vægge. Derfor nød alle, store som små, dette at kunne frigøre sig for de bånd, der bandt en til daglig, og derfor fik man, tror jeg, mere ud af et landophold dengang selvom der jo også i vore dage er mennesker, der helst ligger på landet, hvor der er langt til Alfarvej og andre beboere, og som også nu får meget ud af opholdet.”

Så vidt Thora Lytthans’ erindringer. Hvad erindrer du? Om din barndoms ferier? Om dit frie børneliv eller dit spændende arbejdsliv. Dét vil vi i Gribskov Arkiv gerne vide. Skriv!! Og send til arkiv@gribskov.dk