BMW har godt fat i kunderne og topper nu for ottende år listen med den højeste tilfredshed blandt kunderne i FDM's Autoindex-undersøgelse. Foto: FDM

BMW har godt fat i kunderne og topper nu for ottende år listen med den højeste tilfredshed blandt kunderne i FDM's Autoindex-undersøgelse. Foto: FDM

Tilfredsheden med bilen stiger

Der er dog stor forskel på, hvor tilfredse de danske bilejere er med deres biler, viser undersøgelse

Af
Jens Overgaard

indeks Det er blevet lidt sjovere at være bilejer. I hvert fald når man ser på de tilbagemeldinger, der er samlet i den store Autoindex-undersøgelse, hvor FDM tager pulsen på bilforhandlerne. Den viser nemlig, at tilfredsheden ikke har været højere, siden den første undersøgelse blev lavet i 2003.

De 28.000 adspurgte bilejere har ikke kun hævet gennemsnittet. Den samlede tilfredshed i bunden af listen er nemlig steget mere end bilerne i toppen. Så forskellen mellem de mest tilfredse og de mindre tilfredse er i år mindre.

Nogle værksteder knirker

Det knirker dog i nogle hjørner, nemlig hos Audi. For selv om tilfredsheden med selve bilerne er høj, og Audi ligger på en femteplads i den samlede vurdering, er Audis værkstedsdel til dumpekarakter, og mærket ligger næstsidst af de 21 mærker, som er med.

Bo Christian Koch, der er chefredaktør på FDM's blad, Motor, siger:

"Som importør kan man ikke gøre noget ved bilerne. Det kan man derimod ved alt det udenom, det såkaldte eftermarked. Det er her, man som forhandler har mulighed for at yde en service, så man både fastholder og har tilfredse kunder i salgslokalet og på værkstedet. Derfor kan det undre, at Audi ikke gør sig mere umage. Placeringen matcher dårligt det image, Audi ellers gerne vil udstråle,« siger Bo Christian Koch.

Vinder igen-igen

Igen i år er det BMW, som nu for ottende gang i træk er duksen blandt de 21 bilmærker, efterfulgt af Volvo, Mercedes-Benz og Toyota. I den modsatte ende er Fiat igen nederst med de mindst tilfredse bilejere.

"Der er ikke mange fingre at sætte på BMW. Vurderingen af bilerne er i top, og det samme er vurderingen af forhandler og værksted. Ser man på udviklingen i Autoindex gennem årene, kan vi se, at det er noget, den danske BMW-importør bevidst har arbejdet med, så der nu er styr på både bilen og alt det udenom," siger Bo Christian Koch.

Således slår BMW rekorden med den højeste score nogensinde, som er 920 indekspoint ud af 1.000 mulige.

Administrerende direktør hos BMW Danmark Jan Askholm forklarer noget af baggrunden.

"Vi er gået frem på både salgs-og værkstedsoplevelsen med henholdsvis 4,0 og 2,8 pct. Det er netop her, at kundeoplevelsen har så stor betydning, og derfor er det meget tilfredsstillende, at vi har formået at løfte det i forvejen høje niveau," siger han.

FAKTA

Point i Autoindex

1. BMW 920, 2. Volvo 909, 3. Mercedes 903, 4. Toyota 898, 5. Audi 885, 6. Honda 875, 7. VW 873, 8. Skoda 872, 9. Mazda 860, 10. Hyundai 859, 11. Suzuki 856, 12. Kia 855, 13. Ford 852, 14. Nissan 851, 15. Opel 847, 16. Peugeot 847, 17. Seat 840, 18. Citroën 839, 19. Renault 832, 20. Mitsubishi 823, 21. Fiat 816

Loyalty Group har lavet Autoindex for FDM og adspurgt 28.000 danske bilejere.

Publiceret 03 June 2019 13:51

Livet i 1800-tallet: Med to-etages sporvogn til ferieliv i Gilleleje

"Må jeg nu bede læserne følge mig på rejsen fra København til Gilleleje en majmorgen i 1886. Man startede på den gamle Nordbanegård, omtrent hvor nu Studenterforeningen ligger, og kom i ro og mag til Hillerød hvor man skulle skifte over i Gribskovtoget.

Der, hvor toget stadig holder, gik man ind i en stor ladeagtig træbygning, hvor man forefandt det daværende tog, der bestod af lokomotiv, passagervogn og godsvogn. Passagervognen lignede nærmest en 2-etages sporvogn; den øverste etage var åben på siderne, så man kunne nyde udsigten til Gribskov. Det lyder jo rart, men det var for lyst sommertøj mindre behageligt. Der fyredes nemlig med en slags smuld, der udviklede en kraftig sort røg; denne forhindredes af skoven i at sprede sig, og sodpartiklerne lejrede sig derfor stille og fredeligt på sæderne.”

Sådan beskriver Thora Lytthans sin barndoms rejse fra København til Gilleleje i slutningen af 1800-tallet. Det kan man læse om i hendes artikel ”Det gamle Gilleleje – Nogle erindringer fra Tiaaret 1886-1896”, som blev trykt i skriftet ”Fra det gamle Gilleleje” i 1955. Men lad nu rejsen gå videre mod nord:

”Travlt havde man ikke dengang. Når toget havde forladt afgangshallen i Hillerød, hændte det ofte, at en forsinket rejsende kom løbende, og så holdt man og tog ham med. I Kagerup var der ophold, og tørstige sjæle kunne købe øl hos stationsmesteren. Så ventede toget yderligere, til øllet var drukket, og den tomme flaske kunne leveres tilbage. Ankommet til Græsted, hvor banen dengang endte, besteg man Ole Hansens lille Char-a-banc, (hestevogn, red) der i løbet af en times tid, ad en fuldstændig skyggeløs landevej, førte én til kroen i Gilleleje, hvor fra man ad Lejets dengang eneste, meget sandede gade nåede sit bestemmelsessted.”

Thora Lytthans var kun fire år, da hun første gang besøgte det lille fiskerleje, og familien Lytthans var blandt de første rigtige ”landliggere” fra København. Men den allerførste landliggerfamilie var – skriver hun – familien Lendorf. Arkitekt Carl Lendorf, som har lagt navn til Carl Lendorfsvej ved Strandbakkerne, købte Strandbakkerne i 1885. Thora Lytthans’ far, Emil Lytthans-Petersen, havde som tømrermester gennem årene arbejdet for Lendorf, og som tak for indsatsen blev Lytthans-Petersen tilbudt en grund ved siden af Lendorfs egen. Tømrermesteren byggede i første omgang tre huse helt nede for foden af bakkerne: ”et til arkitekt Lendorf, et til sig selv og et til Diakonissestiftelsen til ferieophold for vekslende søstre”, skriver Thora. Men hvad var det så for et liv, der udspillede sig dér?

”Åh, disse somre med det frie liv, hvor vi børn tumlede os ved stranden og i vandet, fangede krabber og søstjerner, samlede sten og muslingeskaller eller kurede ned ad bakkerne; det sidste var ikke videre velset, da græsfarven næsten ikke var til at få af tøjet”.

Kom der overnattende gæster, skulle de selvfølgelig se fyrene på Nakkehoved og fyrmester Fabers smukt anlagte terrassehave. Den kan man kun se ganske få spor af i dag. En velvillig fisker roede også familien en tur, hvis det var stille vejr. Men da Thora ikke var særlig søstærk, blev hun oftest på land og nøjedes med at se på vandet:

”Til daglig morede vi os også med at se på rutebådene til Jylland, der kom forbi hver mandag og torsdag ved nitiden om aftenen. Det var jo hjuldampere dengang, og hvis man lagde øret mod vandet, kunne man høre dunket af skovlene, mens skibene endnu var ved Hellebæk,” fortæller Thora.

”Sigtekage” om søndagen

Ferie var dengang kun noget, lærere og skolebørn havde. Så det var primært kvinder og børn, der tog til nordkysten om sommeren. De arbejdende herrer kom på besøg om søndagen, hvor der ventede dem et godt kaffebord med alt godt fra bagerens brødvogn:

”Traktementet var rigeligt, men enkelt, en hjemmebagt kringle og masser af Sigtekage med smør. Jeg kan endnu smage denne sidste; vognen fra Dronningmølle kom hver uge, og vi købte alt vort brød der. Bageren i Lejet havde så mange fluer, at man ikke vidste, om det var korender (rosiner, red.) eller fluer, der var i hans boller. ”

Uden hat og handsker

Men hvad var så den største forskel på landligger- og bylivet?

”Den største forskel mellem de to tilværelser lå på et punkt, hvor der nu til dags slet ikke er nogen forskel, nemlig med hensyn til, hvad man kan tillade sig på landet, men absolut ikke i byen. Man kunne dengang i København ikke gå et ærinde uden at være iført overtøj og hat, helst også handsker; hvis der dengang havde været ispinde, ville man have gjort sig fuldstændig umulig i det gode selskab, hvis man havde nydt en sådan uden for sine fire vægge. Derfor nød alle, store som små, dette at kunne frigøre sig for de bånd, der bandt en til daglig, og derfor fik man, tror jeg, mere ud af et landophold dengang selvom der jo også i vore dage er mennesker, der helst ligger på landet, hvor der er langt til Alfarvej og andre beboere, og som også nu får meget ud af opholdet.”

Så vidt Thora Lytthans’ erindringer. Hvad erindrer du? Om din barndoms ferier? Om dit frie børneliv eller dit spændende arbejdsliv. Dét vil vi i Gribskov Arkiv gerne vide. Skriv!! Og send til arkiv@gribskov.dk