Opel om den nye dieselmotor: Med diesel er der 20-25 pct. CO2 pr. kilometer at spare i forhold til en benzinbil.

Opel om den nye dieselmotor: Med diesel er der 20-25 pct. CO2 pr. kilometer at spare i forhold til en benzinbil.

Har dieselmotoren en reel chance?

Vi hører det fra alle retninger: ”Se os, vi dropper dieselmotoren!” Men hvor mange har rent faktisk omsat ord til handling? Kun få – men se nu Opel, der netop har lanceret en ny motor efter Rudolf Diesels princip

Af
Flemming Haslund

DIESELFREMTID Set på olieselskabets Lukoils fabrik i Wien: En kæmpeindkaldelse til møde under overskriften: Har diesel en fremtid?

Det er da en udmelding, så man kan forstå det. Og en sådan informations- og debataften i netop et oliefirma kommer jo ikke ud af ingenting. Dieselgate i 2015 udløste det hele. Volkswagen (og adskillige flere) snyder med udslippet. Tyskerne forsøger at sløre, hvor stort udslippet i realiteten er. Skandalen ruller. Og de politiske udspil følger så et efter et – "vi dropper dieselmotoren".

Nu har bilverdenen vænnet sig til situationen og alvoren. Og hvor langt er vi så? Ja, rent faktisk er der ikke mange, der helt har fjernet dieselmotorer fra modelprogrammet. Flere, blandt dem Bosch, har erklæret, at det ikke giver teknisk mening at vende sig så bastant mod motoren på det sorte brændstof.

"Den moderne dieselmotor er lige så ren som den tilsvarende benzinmotor," er argumentet fra ingeniørerne i Boxberg.

Opel netop lanceret en helt ny dieselmotor, nemlig en 1,6-liters biturbo med 150 hk, der lanceres i Astra

Opel netop lanceret en helt ny dieselmotor, nemlig en 1,6-liters biturbo med 150 hk, der lanceres i Astra

Og senest har Opel netop lanceret en helt ny dieselmotor, nemlig en 1,6-liters biturbo med 150 hk, der lanceres i Astra. Og ligesom for at understrege, at diesel ikke nødvendigvis er en miljøsynder, holdt mærket verdenspremiere på en ny benzinmotor samtidig.

Og vel er de to motorer ikke direkte sammenlignelige – men faktum er dog, at dieselmotoren har et CO2-udslip på 130 g/km, mens benzinerens udslip er 141 g/km.

Fornyet chance

Så Opel gi’r altså dieselmotoren en fornyet chance. I en tid med #menodiesel kunne man få lyst til at spørge, hvad tyskerne egentlig har gang i. Selv forklarer tyskerne sig sådan her:

"Opel ser diesel som en del af fremtidens brændstof i personbiler. Med diesel er der 20-25 pct. CO2 pr. kilometer at spare i forhold til en benzinbil. For mange bilister giver det rigtig god mening at købe en dieselbil. Specielt hvis man kører længere ture og har brug for at køre med anhænger. I de tilfælde er der reelt ingen anden brugbar løsning i dag end biler med dieselmotor.”

Bilmærker uden diesel

Porsche: Ingen diesel - er holdt op med at køre med dieselmotorer fra Audi

Suzuki: Ingen diesel – er holdt op med at køre med dieselmotorer fra Fiat

Subaru: Ingen diesel - har indstillet produktionen af dieselmotorer

Toyota: Ingen diesel - har indstillet produktionen af dieselmotor

Audi: Der er ingen dieselmotorer i rækken af nye A1.

Honda: Der er ingen dieselmotorer i rækken af nye CR-V

Volvo: Der er ingen diesel i rækken af S60-modeller

Og omvendt

Audi: Den nye Audi A6 og A7 kun fås med dieselmotorer. Der er endnu ingen benzinmotorer på programmet

Publiceret 23 January 2019 11:18

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.