Vi ved endnu ikke præcist, hvordan Hondas første elbil kommer til at se ud – men denne konceptbil antyder stilen.

Vi ved endnu ikke præcist, hvordan Hondas første elbil kommer til at se ud – men denne konceptbil antyder stilen.

Der kommer masser af nye elbiler

Seneste optælling af antallet af nye elbiler på vej til Danmark, slår alle rekorder – i alt 21 nye, eller opdaterede, elbiler er på vej. Dertil kommer de elektriske biler, der allerede er på markedet

Af
Flemming Haslund

ELBILER "En af grundene til, at der endnu ikke er solgt ret mange elbiler i Danmark, skyldes jo helt banalt, at udbuddet foreløbig er begrænset. Men det bliver der mildest talt vendt op og ned på i år – der er jo en hel elbilinvasion på vej."

Ordene er Rasmus Aagaards, adm. direktør for Kia-Danmark, et af de bilfirmaer, der melder sig i invasionen i år. Kia lancerer hen på året den nye Kia e-Niro – en elbil i SUV-stil med en rækkevidde på 455 km i følge den nye WLTP-norm og med en prisseddel under 300.000 kr.

Enorm spændvidde

Spændvidden i nye elbiler er nærmest enorm. Fra elektriske udgaver af de to mikroer, Skoda Citigo og Seat Mii, via en ny Nissan Leaf med væsentlig større rækkevidde end den nuværende til en elektrisk Porsche til millioner. Hvor mange er endnu ikke meldt ud.

Blandt de mest interessante i dette halvår er Kia e-Niro, som er omtalt et par linjer oppe i teksten og den teknisk tilsvarende Hyundai Kona Electric, der have Danmarkspremiere for et par uger siden.

Næste halvår træder især to kommende elbiler frem, nemlig den nye, altså helt nye, Peugeot 208, der både kommer som benzin-, og i denne sammenhæng nok så interessant elversion. Senere på året – og måske liiige ind i 2020 – melder Volkswagen sig for alvor på banen med sin første elbil konstrueret fra bunden som og udelukkende som elbil, ID. Neo kommer den til at hedde.

21 nye elbiler i Danmark i 2019

Aston Martin RapidE, Audi e-tron, Audi e-tron Sportback, DS 3 Crossback E-Tense, DS 7 Crossback E-Tens, Honda EV, Hyundai Kona Electric, Hyundai Nexo Brint, Kia e-Niro, Kia Soul EV, Mercedes EQC, Mini EV, Nissan Leaf, Opel Corsa EV, Peugeot 208 EV, Porsche Taycan, Renault Zoe Neo, Seat Mii EV, Skoda Citigo EV, Tesla Model 3 og Volkswagen ID Nero.

Publiceret 23 January 2019 13:31

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.