Så, nu passer ryglænets hældning – armene skal være temmelig bøjede.

Så, nu passer ryglænets hældning – armene skal være temmelig bøjede.

Sådan sidder du korrekt bag rattet

Det er vigtigt at have fuld kontrol over rattet - især i det glatte halvår

Af
Flemming Haslund

SIKKERHED Ikke for langt fra. Ikke for tæt på. Hænderne ud for klokken kvart i tre.

Så simpelt er det vitterligt at sætte sig korrekt bag rattet. At netop den korrekte kørestilling er så afgørende skyldes, at den slet og ret er en forudsætning for, at man som fører kan reagere rigtigt og hurtigt, hvis man er på vej i en kritisk situation.

Og når vi nævner dette igen, igen netop nu, er det jo fordi, vi nu er på vej ind i vintersæsonen med glatte veje. Og klart – her er risikoen for at få en udskridning så meget større. Og netop her er det yderligere nødvendigt, at man kan korrigere på rattet prompte.

Det perfekte greb om rattet – hænderne holder ud for klokken kvart i tre.

Det perfekte greb om rattet – hænderne holder ud for klokken kvart i tre.

Men hvis man gør det, er der til gengæld også langt større chance for, at man kan redde sig ud af en udskridning og undgå en tur i grøften, en tur på taget eller det, der er værre.

Det er ikke svært

Det er på ingen måde svært. Hør nu bare her:

Først indstiller man sædets afstand fra pedalerne. Sædet skal placeres, så man lige sidder med benene en anelse bøjede. Ryk sædet frem og tilbage, til afstanden passer.

Dernæst skal ryglænets hældning justeres – og her kommer i øvrigt indstillingen af rattet i spil. De to skal passe til hinanden, så armene er let bøjede, faktisk tæt ved 90 grader nede ved albuen.

Se så – den korrekte kørestilling, begyndelsen til at undgå at køre i grøften.

Se så – den korrekte kørestilling, begyndelsen til at undgå at køre i grøften.

Her kan det blive nødvendigt at prøve med et par indstillinger af ryglæn. Prøv dig lidt frem – det skal ende med, at du ikke ligger for meget ned, og at armene er let bøjede. Så passer det.

Så; nu er sæde, ryg og rat indstillet korrekt. Så er der kun én ting at huske, nemlig at holde på rattet klokken kvart i tre, altså ud for de to rategre. Og dermed altså ikke klokken ti minutter i to, som man lærte for år tilbage.

Kvart i tre er korrekt, fordi man så kan dreje hele vejen rundt i én bevægelse. Netop dét kan være 'tricket', der forhindrer, at du skrider i grøften, hvis du pludseligt bliver overrasket af en vej, der alligevel er pokkers glat.

Publiceret 13 November 2018 15:45

Historien om kongens skov og verdens arv

foredrag I Nordsjælland ligger de store skove, som gjorde, at Danmarks konger fra 1560 samlede sig et stort jagtgods. Da Christian den 5. fra 1670 indrettede skovene med jagtveje til parforcejagt, satte han samtidig sit enevældige stempel på dem.

Det var grunden til, at vejene og skovene i 2015 blev optaget på Unesco's liste over verdens kulturarv.

Fredag 22. februar kl. 18.30 gæster Jette Baagøe 'Foreningen Rågeleje Strand' og fortæller om baggrunden og om, hvordan arbejdet med verdensarven foregik.

Jette Baagøe fortæller

Jette Baagøe er forhenværende direktør for Dansk Jagt- og Skovsbrugsmusum, som havde ansvaret for arbejdet med verdensarven men i 2016 blev fusioneret med Dansk Landbrugsmuseum til Det grønne Museum på Djursland.

Arrangementet finder sted på restaurant Søstjernen i Rågeleje. Prisen for ikke medlemmer er 250 kroner, som inkluderer foredrag, middag, kaffe, te og dessert.

Tilmelding til foreningen på raagelejestrand@gmail.com eller på tlf. 2127 5413.

jesl

Møde i senior-kredsen

Foredrag Helsinge Seniorkreds får besøg af forstander på Luthersk Missions Højskole Henrik Nymann Eriksen, der vil fortælle om sin nye bog: 'Robust Kristendom – Tro, Håb og Kærlighed'.

Bogen beskæftiger sig med spændingsfeltet mellem livet her på jord og den kommende verden, og sætter spot på det at være kristen i det 21. århundrede. Den udfordrer og opmuntrer til at leve som kristen ud fra de tre begreber: Tro, håb og kærlighed.

Koret Focus medvirker ved mødet, og der er lotteri, kaffe og kage. Det hele finder sted på Rundinsvej 46 i Helsinge, tirsdag 19. februar kl. 19, hvor der er gratis adgang.

Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30 33 67 46) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21 71 56 94).

Næste møde er tirsdag 19. marts kl.19, hvor Jørn Fogh kommer på besøg.

CV