Vi har prøvet den forhjulstrukne e-Crafter i ganske tær trafik i Hamburg, og bilen er både lynhurtig og særdeles letkørt.

Vi har prøvet den forhjulstrukne e-Crafter i ganske tær trafik i Hamburg, og bilen er både lynhurtig og særdeles letkørt.

Nu kommer de elektriske varevogne

Nu er der ti el-varebiler på markedet – her er den nyeste

Af
Carsten Teiner

ELVAREVOGN Fossilfri transport i byen. Netop det står øverst på ønskesedlen hos mange politikere i hele verden. Og flere bystyrer har direkte stillet krav til, at de virksomheder, som arbejder for dem, skal skifte til biler på el, brint eller biogas. Seneste har Københavns overborgmester Frank Jensen stillet netop det krav.

Nu har Volkswagen så præsenteret deres elektriske udgave af kassevognen VW Crafter – og meget naturligt har den nye fået navnet e-Crafter. I øvrigt i lighed med den teknisk identiske søstermodel MAN TGE, der som elbil hedder e-TGE.

Prisen

Prisen for den elektriske eCrafter er 127.500 kroner mere end den dieseldrevne Crafter TDI, som koster ca. 400.000 kroner med samme 8-trins automatgear. Men en el-bil er billigere at holde kørende, fordi der ikke er sliddele i samme omfang. Så taget i betragtning, at en e-Crafter formentlig kan holde længere end en diesel-Crafter, kan totaløkonomien formentlig holde sammen.

Opladning med hurtiglader tager 45 minutter for 80 pct. opladning – max. opladning tager ekstra 20-23 minutter.

Opladning med hurtiglader tager 45 minutter for 80 pct. opladning – max. opladning tager ekstra 20-23 minutter.

Men hvor langt kører den så på en 'tankfuld'? I gunstigste fald har bilen, ifølge fabrikken, en rækkevidde på 175 kilometer – men i hvert fald mellem 120 og 140 kilometer. Topfarten er begrænset til 90 km/t, så er er dømt inderste spor, hvis man kommer på motorvej – om end bilen primært er beregnet til bykørsel.

Lynhurtig slet og ret

Vi har prøvet den forhjulstrukne e-Crafter i ganske tær trafik i Hamburg, og bilen er både lynhurtig og særdeles letkørt. Kørestillingen er behagelig som i den normale Crafter. Og det 8-trins automatgear – skifte så bløde som kattepoter. Især pakke- og kurérkørsel er i fokus, men også visse håndværkere kan få glæde af bilen. Og flere erhverv, hvis det gøres billigere at parkere i byen med en elbil.

Nu har Volkswagen præsenteret den elektriske udgave af kassevognen VW Crafter – og meget naturligt har den nye fået navnet e-Crafter.

Nu har Volkswagen præsenteret den elektriske udgave af kassevognen VW Crafter – og meget naturligt har den nye fået navnet e-Crafter.

Ved testkørslen i Hamburg var der både biler med last (400 kg ballast) og uden ballast. Men da en elbil har fuldt moment fra 0 km/t, mærkede vi ikke ingen forskel i acceleration.

Publiceret 02 November 2018 12:39

Historien om kongens skov og verdens arv

foredrag I Nordsjælland ligger de store skove, som gjorde, at Danmarks konger fra 1560 samlede sig et stort jagtgods. Da Christian den 5. fra 1670 indrettede skovene med jagtveje til parforcejagt, satte han samtidig sit enevældige stempel på dem.

Det var grunden til, at vejene og skovene i 2015 blev optaget på Unesco's liste over verdens kulturarv.

Fredag 22. februar kl. 18.30 gæster Jette Baagøe 'Foreningen Rågeleje Strand' og fortæller om baggrunden og om, hvordan arbejdet med verdensarven foregik.

Jette Baagøe fortæller

Jette Baagøe er forhenværende direktør for Dansk Jagt- og Skovsbrugsmusum, som havde ansvaret for arbejdet med verdensarven men i 2016 blev fusioneret med Dansk Landbrugsmuseum til Det grønne Museum på Djursland.

Arrangementet finder sted på restaurant Søstjernen i Rågeleje. Prisen for ikke medlemmer er 250 kroner, som inkluderer foredrag, middag, kaffe, te og dessert.

Tilmelding til foreningen på raagelejestrand@gmail.com eller på tlf. 2127 5413.

jesl

Møde i senior-kredsen

Foredrag Helsinge Seniorkreds får besøg af forstander på Luthersk Missions Højskole Henrik Nymann Eriksen, der vil fortælle om sin nye bog: 'Robust Kristendom – Tro, Håb og Kærlighed'.

Bogen beskæftiger sig med spændingsfeltet mellem livet her på jord og den kommende verden, og sætter spot på det at være kristen i det 21. århundrede. Den udfordrer og opmuntrer til at leve som kristen ud fra de tre begreber: Tro, håb og kærlighed.

Koret Focus medvirker ved mødet, og der er lotteri, kaffe og kage. Det hele finder sted på Rundinsvej 46 i Helsinge, tirsdag 19. februar kl. 19, hvor der er gratis adgang.

Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30 33 67 46) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21 71 56 94).

Næste møde er tirsdag 19. marts kl.19, hvor Jørn Fogh kommer på besøg.

CV