Det måske mest udbredte automatgear, en DSG-gearkasse i en Volkswagen.

Det måske mest udbredte automatgear, en DSG-gearkasse i en Volkswagen.

Populært: Biler med automatgear

Biler med automatgear bliver mere og mere populære. Fordelene er mange: Større komfort, ofte lavere forbrug og nu er prisen ved at være nede. Men hvilken type automatik foretrækker du så?

Af
Flemming Haslund

GEARGUIDE Automatgear vinder frem. Og ikke uden grund. Først konstaterer vi, at merprisen for en bil med automatgear i dag er markant lavere end tidligere. Det er et godt afsæt for yderligere salg.

Dernæst har automatgear mange fordele: Man skal jo ikke skifte gear - det ligger ligesom i benævnelsen. Så er det behageligt; en klar fordel, når man kører i kø.

Skiftet til en automatgearkasse i en Jaguar.

Skiftet til en automatgearkasse i en Jaguar.

Dernæst sikrer mange moderne gearkasser et lavere forbrug og dermed et lavere CO2-udslip. Og på den måde er den moderne automatbox helt modsat tidligere tiders gearkasser – den gang kunne forbruget stige med op til typisk 25 procent. Men i dag er automatgear lig med lavere forbrug. Yderligere er den automatiske gearkasse det sporty valg. Siden racerbiler, og især Formel 1-biler, fik gearskiftet flyttet op på rattet, har automatgear og sport blevet mere og mere synonymer. Så mange finder det slet og ret federe at skifte gear med fingrene på en paddle på bagsiden af rattet end ved at klikke gearstangen mellem sæderne rundt.

Gearvælgerens udformning kan udvikle sig til ren kunst som her i en Porsche.

Gearvælgerens udformning kan udvikle sig til ren kunst som her i en Porsche.

Fartpilot

Den måske største fordel ved automatisk gear er, at det kan kombineres perfekt med adaptiv fartpilot, der vinder mere og mere frem. Og mens den automatiske gearkasse kan være med til at sænke bilens CO2-udslip, kan den adaptive fartpilot være med til at øge bilens sikkerhed. CO2 og sikkerhed hånd i hånd – det er meget 2018!

Og merprisen: For populære biler i Golf-klassen svinger merprisen mellem 14.000 kr. for DSG gear i en Skoda Octavia til 35.000 kr. for en traditionel automatgearkasse i en Citroën C4 Cactus – opgørelsen er foretage af FDM.

I klassens mest solgte bil, sjovt nok en Golf i Golf-klassen, er merprisen for en DSG-gearkasse 18.000 kr., mens merprisen i en anden storsælger, nemlig Opel Astra, er 18.500 kr., her for en klassisk 6-trins automatgearkasse.

Merprisen for yderligere tre biler i klassen: 15.000 kr. for en CVT-gearkasse i Honda Civic, 20.000 kr. for en dobbeltkoblinggearkasse i Kia Ceed og 23.700 kr. for en autobox i Mazda3

Publiceret 06 September 2018 16:04