Planten pigæble er meget flot, men samtidig meget giftig. Hvis du vil fjerne den fra din have, kan du bare rykke den op med rod og smide den i skraldespanden. Foto: Wikimedia Commons /bdk

Planten pigæble er meget flot, men samtidig meget giftig. Hvis du vil fjerne den fra din have, kan du bare rykke den op med rod og smide den i skraldespanden. Foto: Wikimedia Commons /bdk

Naturstyrelsen om giftig plante: Ingen grund til panik eller bekymring

Den giftige plante, pigæble, er fundet flere steder i Danmark, men der er ingen grund til at frygte, at den spreder sig, vurderer Naturstyrelsen

Af
Simon Johansen

Bolius Boligejernes Videncenter

planter Med sine violette stængler og trompetformede blade er pigæblet en smuk og dekorativ plante. Derfor skulle man tro, at det ville være en glæde, hvis den spredte sig i Danmark.

Men i stedet bør den få alle alarmklokker til at ringe. Pigæblet er nemlig meget giftigt. Så giftigt, at man kan dø af at spise planten. Hele planten indeholder gift - både blade, stængler, blomster og frugter.

På dette billede er det nemt at se, hvorfor pigæblet har fået sit navn. Foto: Wikimedia Commons /EugeneZelenko

På dette billede er det nemt at se, hvorfor pigæblet har fået sit navn. Foto: Wikimedia Commons /EugeneZelenko

Derfor kom det som lidt af et chok, da landboforeningen Agri Nord for nylig vurderede, at planten så ud til at sprede sig i Danmark efter at have fundet planten hos et kvægbrug.

Selvom det vækker bekymring hos Agri Nord, er der dog ingen grund til at slå alarm. Det vurderer Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen.

Miljøstyrelsen: Hjælp os med at bekæmpe disse fire planter

"Der er intet, der tyder på et voksende problem," siger Jes Aagaard og peger på, at planten har svært ved at sprede sig.

"Pigæblet har store frø, som har svært ved at sprede sig via vinden. Så hvis en dansker har fundet planten, er der ikke stor sandsynlighed for, at der er andre i området. Hvis man støder på den, kan det være, at en fugl måske har samlet frøet op og tabt det over din grund," siger Aagard.

Jes Aagaard forklarer, at pigæblet er en såkaldt invasiv art. Det vil sige, at planten ikke oprindeligt har eksisteret i Danmark, men er blevet fragtet hertil for nog-le hundrede år siden.

Flere invasive arter

"Andre invasive arter har meget lettere ved at sprede sig, fx som fnug med vinden, men det er pigæblet ikke i stand til."

Naturvejlederen fortæller, at pigæblet typisk findes i byområder, og et attraktivt sted for pigæblet er de steder, hvor du har dit haveaffald.

Planten er kun giftig ved indtagelse. Derfor skal du bare rykke den op med fingrene og smide den i skraldespanden, hvis du finder den.

"Pigæble, som også går under navnet datura, anvendes i havebrug som pryd-plante," siger Jesper Carl Corfitzen.

Det er der som sådan ikke noget til hinder for, bare du gør det med omtanke.

Publiceret 14 October 2018 09:00

SENESTE TV

Coach vil hjælpe folk til vægttab

Foredrag Vil du gerne af med nogle kilo, er dette foredrag måske noget for dig. Mandag 21. januar kl. 19 til 21 holder den lokale coach Hanne Skov Hansen foredrag hos Frivilligcentret i Helsinge.

Her har hun til hensigt at gøre sit publikum bevidst om, hvorfor de har behov for hjælp til at tabe sig, og hvad der er grunden til, at det ofte sker, at kiloene kommer på igen. Emnerne hun kommer ind på er blandt andet:

    Der kommer ikke fokus på, hvad der skal spises, eller hvad der ikke bør indtages. For det ved alle.

    Det er mere, hvorfor vi spiser forkert, selv om vi godt ved, det er forkert.

    Hvordan vi knækker koden ”gamle vaner”.

    Hvordan de gamle vaner er kommet.

    Hvordan vi undgår dem fremover.

Hanne er coachuddannet efter mange år i plejesektoren. Nu er hun indehaver af coach-virksomheden Selvindsigt4you.dk.

Alle er velkomne til det gratis arrangement. Det er nødvendigt med tilmelding til Frivilligcentret på telefon: 46790891 eller på mail info@frivilligcenter-helsinge.dk senest 17. januar.

Trancekanal er klar til Mester Niham

Det alternative Holistisk livsstils forening i Gilleleje indbyder til Star Seed.

"På denne første kanaliseringsaften i 2019 vil trancekanal Dennis Søndergaard kanalisere Mester Niham fra den 13. dimension med temaet: Hvor kommer vi fra? Mange har sikkert haft disse overvejelser om, hvorvidt vi oprindeligt stammer som Star Seed fra andre steder i universet?," skriver Holistisk livsstils forening i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Mester Niham vil derfor fortælle os, om der er liv udenfor planeten Gaia/Jorden, som vi lever på. Så på denne aften vil du blive taget med på en rejse til der, hvor du stammer fra, så du kommer til at få information og opleve andre verdener og deres virke."

Denne aften kan man opleve torsdag 17. januar kl. 19.00 til 21.30 i Det Gamle Posthus i Gilleleje. Entre betales ved indgangen.