Tyvene kigger i soveværelset først, når de leder efter smykker.

Tyvene kigger i soveværelset først, når de leder efter smykker.

Fem ting du ikke bør have i soveværelset

Det er klart, at du skal have en seng i soveværelset. Langt de fleste har også en eller anden form for tøjskab – men hvad bør du ikke have i soveværelset?

Af
Benjamin Brøndum Madsen

Bolius Boligejernes Videncenter

tips Det er ikke, fordi der findes stentavler med regler for, hvad du må have i soveværelset. Men det betyder ikke, at alle ting og sager egner sig lige godt. Her kan du læse om fem forskellige ting, du måske skal undlade at have i dit soveværelse.

1. Ting under sengen

Indrømmet, de fleste af os har lidt for mange sager, som vi meget sjældent bruger, men som vi helst ikke vil skille os af med af den grund – det kunne jo være, at vi fik lyst til at gå med de støvler igen, eller måske begynde til tennis igen, og så er det jo nødvendigt at have en ketsjer.

Men indtil den dag kommer, skal tingene jo opbevares et eller andet sted. Hvis det kniber med skabspladsen, er det oplagt at bruge pladsen under dobbeltsengen.

Men find et andet sted, hvis det kan lade sig gøre. Du sveder, mens du sover, og den fugt, der ophober sig i madrassen, skal helst kunne komme væk igen. Derfor er det bedst, hvis luften kan cirkulere frit om din seng.

For mange potteplanter kan give fugtproblemer i soveværelset.

For mange potteplanter kan give fugtproblemer i soveværelset.

2. (For mange) potteplanter

Et par potteplanter, eller måske en lille håndfuld, kan være med til at gøre dit soveværelse til et smukt og behageligt rum at opholde dig i. Men pas på med at fylde soveværelset helt op med planter.

For mange planter kan give et fugtproblem.

3. Kontanter og dyre smykker

Hvis du får indbrud i dit hjem, vil soveværelset sandsynligvis være et af de steder, indbrudstyven gennemsøger for at finde attraktive koster – eksempelvis kolde kontanter og dyre smykker. Det skyldes, at mange opbevarer smykker i nærheden af deres tøj.

Måske skal du for en sikkerheds skyld vælge et andet sted at opbevare små og kostbare genstande som halskæder, ringe eller manchetknapper.

4. Arbejdsrelaterede genstande

Hvor mange af os har ikke lige ordnet et eller andet arbejdsrelateret, før vi skulle sove? Besvaret mails på iPad’en, læst den vigtige præsentation igennem en sidste gang osv.

Den slags bør du gøre på kontoret, i stuen, eller ved køkkenbordet – kort sagt alle andre steder end i soveværelset. Her skal du have ro og sove, og du bør ikke distrahere dig selv med forskellige former for arbejde.

Det er sikkert svært, men elektronik som fladskærms tv og tablets udsender blåt lys, som holder os vågne. Faktisk har vi mere brug for rødt lys, som får os til at slappe af.

Det er sikkert svært, men elektronik som fladskærms tv og tablets udsender blåt lys, som holder os vågne. Faktisk har vi mere brug for rødt lys, som får os til at slappe af.

5. Elektronik

Nummer fem på listen er måske også lidt kontroversiel. I hvert fald er det ganske normalt at finde en eller anden form for elektronisk skærm i danske soveværelser. En repræsentativ undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov foretog for Bolius i 2017, viste, at 33 % af danskerne har et tv placeret i soveværelset, og at hele 54 % har en smartphone i deres soveværelse om natten.

Nu siger undersøgelsen ganske vist ikke noget om, hvorvidt disse mange skærme bliver tændt om aftenen og natten, men det er vel ikke helt urimeligt at antage, at de gør.

Hvis du er en af de mange danskere, der har en eller anden form for skærm i dit soveværelse, bør du overveje, om du skal flytte den til et andet rum. Når du ser ind i en skærm, før du skal sove, kan det nemlig sammenlignes med at se direkte ind i en lampe.

Lyset fra en elektronisk skærm – eksempelvis et tv eller en smartphone – påvirker også hjernens produktion af hormoner. Bl.a. er hormonet melatonin vigtig for vores søvn. Hvor meget melatonin, der bliver produceret, styres bl.a. af den lysintensitet, som øjet registrerer. Hormonet dannes især i døgnets mørke timer, og melatonin er med til at fremkalde søvnighed.

Når vi skal sove, skal vi ideelt udsættes for varmt, rødt lys - tænk på en solnedgang. Hvis vi stirrer ind i et tv, får vi i stedet blåligt lys - der minder mere om det lys, solen udseender, når den står højest på himlen.

Det kan få din hjerne til at tro, at det er tid til at stå op og gå i gang med dagens gøremål, og du kan få sværere ved at falde i søvn.

Publiceret 06 October 2018 06:00

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs