Jens Henrik Jensen - her fotograferet af RedStar.

Jens Henrik Jensen - her fotograferet af RedStar.

Jens Henrik Jensens fascination af ulve

Jens Henrik Jensen er aktuel med sin fjerde krimi om krigsveteranen Niels Oxen. En krimi som ikke kun byder på spænding, men også sætter fokus på selvtægt og ulvesituationen i Danmark

Af
Vicki Broue Meinertz

Oxen-krimi Navnet på Jens Henrik Jensens nye krimi er 'Lupus', og det er der en særlig god grund til. Den latinske betegnelse 'canis lupus' betyder gråulv, og ulve spiller en væsentlig rolle i bogen. Hovedpersonen Niels Oxen lever et liv alene – som den ensomme ulv - og derudover optræder der både ulve i fåreklæder og levende ulve i naturen i den kulisse, som historien udspiller sig i, nemlig den jyske hede.

”Jeg har været fascineret af ulven, lige så længe jeg kan huske,” fortæller Jens Henrik Jensen. Det er uden tvivl det dyr, jeg har brugt længst tid på at iagttage. Min fascination skyldes både kollektivets styrke og den klare hakkeorden. De er stærke, når de arbejder sammen. Samtidig er ulven et stædigt og ekstremt udholdende dyr, der let rejser 80-100 kilometer på et døgn, og som kan klare sig alene.”

Jens Henrik Jensen er ikke ny på den danske forfatterscene. Udover serien om Niels Oxen har han udgivet flere trilogier, og det lå derfor ikke i kortene i første omgang, at der skulle komme bind fire i serien om den ensomme krigsveteran:

”Jeg har egentligt aldrig sagt noget om, hvor mange Oxen-bøger, der ville komme,” siger Jens Henrik Jensen med et smil på læben.

”Men da de tre første hang sammen i én eneste lang historie, var det logisk at kalde det for Oxen-trilogien. Jeg følte mig bare slet ikke klar til at sige farvel til hovedpersonen, krigsveteran og tidligere jægersoldat, Niels Oxen. Af alle mine hovedpersoner er han den, der har størst brug for at tage en ny vej gennem livet. Han er, på en og samme tid, den, der kan allermest selv - og har allerstørst behov for hjælp. Så hvor crazy det end måtte lyde, så føler jeg en slags ansvar for at følge ham et stykke videre på vej.”

Da vi møder Niels Oxen i 'Lupus' bor han i Vangede. Han har det bedst alene, går helst kun ud efter mørkets frembrud, og han kæmper stadig med PTSD (posttraumatisk stress syndrom) efter hans udsendelser som jægersoldat. Hans eneste mål med tilværelsen er at genoprette det forhold til sin søn, den 14-årige Magnus, som nærmest er ikke-eksisterende.

Alligevel ender Niels Oxen med at sige ja til en lille overkommelige opgave for den tidligere PET-chef. En opgave, som fører ham til en gammel gård ved Harrild Hede, og der begynder ulvene for alvor at krydse Oxens spor.

Artiklen bringes i samarbejde med Politikens Forlag.

Publiceret 08 September 2018 06:00

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl