Owen (Chris Pratt) er ekspert i dinosaur-opdræt. Foto: UIP

Owen (Chris Pratt) er ekspert i dinosaur-opdræt. Foto: UIP

Spielbergs fortidsøgler vender tilbage

Nu kommer Jurrassic World – Fallen Kingdom

Af
Daniel Hartvig Nielsen Kino.dk

I 1975 var Steven Spielberg med til at ændre måden vi går i biografen på. Det skete med historiens første sommer-blockbuster, haj-filmen 'Dødens gab', der formåede at skabe paranoia på alverdens strande og fik publikum til at valfarte i biografen i det solrige sommervejr. Til at hjælpe sig havde Spielberg flere rekvisithajer i fuld størrelse - og mest sensationelt en mekanisk styret robothaj.

Men 'Dødens gab' var kun en forsmag på Spielbergs fantasifulde virke. I 1993 væltede han nemlig publikum omkuld igen, da han vakte de uddøde dinosaurer til live på det hvide lærred i den storslåede 'Jurassic Park'. De livagtige fortidsøgler blev skabt med banebrydende computerteknologi, det såkaldte CGI, samt fremstillet i fuld størrelse med imponerende indbygget robotteknologi.

Den eventyrlige historie om en forlystelsespark fyldt med fortidens kæmpedyr vækkede barnet i selv den mest forstokkede person, og endnu engang formåede Spielberg at lokke publikum til biograflugerne i de lune juni-dage. Faktisk omsatte filmen for så meget, at det på daværende tidspunkt sikrede 'Jurassic Park' en førsteplads på listen over de bedst sælgende film nogensinde.

Spielberg fulgte selv triumfen op i den mere dystre 'The Lost World: Jurassic Park', men med den mindre vellykkede 'Jurassic Park III' i 2001 troede man faktisk, at dinoerne blev i graven. Men små 12 år efter startede produktionen til en fjerde film, da instruktør og manuskriptforfatter Colin Trevorrow blev hyret ind, og i 2015 fik 'Jurassic World' så premiere.

En funktionel park

Filmen viste for første gang en funktionel park - en ny verden fyldt med flyvende øgler, raptors og ikke mindst tyrannosaurus rex - genskabt i den gamles fodspor med betagende special effects.

Spørgsmålet var så, om den 22 år gamle franchise stadig havde et tag i publikum? Al tvivl blev gjort til skamme. 'Jurassic World' overgik den første film og blev det bedst sælgende kapitel i serien.

Nu kommer efterfølgeren så, 'Jurassic World: Fallen Kingdom'. Trevorrow styrer stadig løjerne på sidelinjen, men det den spanske gyser-instruktør J.A. Bayona som står bag kameraet på, hvad der tegner til at blive det uhyggeligste kapitel i dinosaur-franchisen.

I den nye film igangsætter Owen og Claire i skikkelse af Chris Pratt og Bryce Dallas Howard en redningsaktion, da et vulkanudbrud truer med at udrydde dinosaurerne på øen. Men en større konspiration synes at stikke under, og de mystiske bagmænd er ikke kun interesseret i at redde den allerede uddøde dyreart. Dinosaurerne finder vej til fastlandet, og så kan ingen føle sig sikre.

På rollelisten er en gammel Jurassic-kending, nemlig Jeff Goldblum, som var med i de to første film og som her vender tilbage i sin velkendte rolle som kaosteoretikeren Ian Malcolm. Det er heller ikke sidste gang, vi kommer til at se Owen og Claire. En sjette film og samtidig afslutningen på den nye 'Jurassic World '-trilogi er nemlig allerede offentliggjort med premiere i 2021.

Læs mere om aktuelle og kommende film på kino.dk.

Fortidens rovdyr er ikke for sarte sjæle. Foto: UIP

Fortidens rovdyr er ikke for sarte sjæle. Foto: UIP

Jurassic World: Fallen Kingdom

Genre: Action, adventure
Instruktør: J.A. Bayona
Skuespillere: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jeff Goldblum, Toby Jones
Spilletid: 128 min.
Land: USA

Publiceret 10 June 2018 11:30

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs