De to smagsdommere giver alle seks stjerner til olivenolien fra Rema 1000. Foto: Martin Sørensen

De to smagsdommere giver alle seks stjerner til olivenolien fra Rema 1000. Foto: Martin Sørensen

Økologisk olivenolie får fra 0 til 6 stjerner

Der er en verden til forskel på Rema 1000’s og Aldis økologiske olivenolier

Af
Af Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

Dommernes forventninger er ikke store, da de sætter sig til bordet for at smage fem slags økologisk ekstra jomfru olivenolie.

“Bare det, at de har stået i butikken et stykke tid, og at det er sammenblandinger af forskellige olietyper, gør, at vi ikke kan forvente det ypperste inden for jomfru olivenolie,” siger Thomas Rønsch Toftdahl og nipper til den første olivenolie på bordet.

En Rolls-Royce

Men både han og Ingelise Gudkov Petersen, der begge er kokkefaglærere på Hotel- og Restaurantskolen, skal blive overraskede.

“Den her virker som et eksklusivt produkt. En Rolls-Royce inden for olivenolie. Den har smag af nød, peber og citron, har den rette syre og er grønlig i farven som en rigtig olivenolie. Den skal jeg ned og købe,” siger Thomas Rønsch Toftdahl.

“Den ville jeg gerne spise på min salat eller tomatsalat. Prøv at dufte til den,” tilføjer Ingelise Gudkov Petersen og enes med sin meddommer om, at Rema 1000's Cucina-olie er så god, at det bør honoreres med hele seks stjerner.

Olien er endda testens billigste. Den er lavet af sammenstikninger af olivenolie med oprindelse inden for EU, selvom den bærer navnet 'Taste of Italy'.

Glade er dommerne også for Urtekram, mens mærkevarerne Monini og De Cecco får henholdsvis to og tre stjerner. Trods deres italienskklingende navne er også de fremstillet af olie fra lande i EU.

Nul stjerner til Aldi

Og så er der olien fra Aldi, der deler testens laveste literpris, men som Thomas Rønsch Toftdahl betegner 'i en kategori helt for sig'. Og det er ikke positivt ment.

“Den har en ringe smag. En harsk smag og en fedme, som jeg ikke bryder mig om. Der er ikke noget friskhed over den i hverken lugt eller smag. Jeg ville ikke bruge den,” siger han, og meddommer Ingelise Gudkov Petersen har noteret de samme anker på sit papir under smagningen. Aldis olie får derfor nul stjerner.

Ifølge Aldi kommer den testede flaske olie fra et bestemt parti, hvor kvaliteten ikke har levet op til kravene. Partiet er derfor fjernet fra butikkerne, og Aldi har bedt producenten om at sikre, at et lignende udfald ikke kan ske i fremtiden.

Aldi oplyser, at kæden selv i september har foretaget en blindsmagning af økologiske olivenolier på markedet – og her vandt Aldis over de andre.

Sådan skal olivenolie være

Vi vil gerne have nøddeagtig smag, let bitterhed og frisk duft. Til sidst må den gerne smage lidt pebret og frugtigt. Der må ikke være syre, der brænder som chili – syren skal lige markere og så stoppe.

De testede olier
Olierne er valgt ud fra, at de har blandet oprindelse, hvilket vil sige, at de kan bestå af olie fra flere lande, for eksempel lande omkring Middelhavet eller lande inden for EU. Alle er købt som økologiske ekstra jomfru olivenolier.
Økologisk: Der er ikke brugt sprøjtegifte i produktionen. Der er 330 potentielle E-numre, som man er sikker på at undgå med den økologiske variant. (Det er dog næppe alle 330, der er relevante for olivenolie).

Publiceret 27 May 2018 11:30

SENESTE TV

Flyfotograf udstiller og holder foredrag

Udstilling Lars Bygdemark er uden tvivl Sveriges bedste flyfotograf. I mere end 40 år har han fløjet over Sverige og taget billeder af et land med mange forskellige landskabstyper: Bølgende landbrugsarealer med marker og enge, som sammen danner stilfulde kludetæpper, maleriske småbyer og samfund. Slingrende kyststrækninger med tusindtal øer og skær.

Skove som strækker sig så langt, at man føler sig fortabt. I Lars Bygdemarks kunstnerisk udmejslede billeder ser man landskabets fortællinger.

Hans billeder fascinerer. Her fremstår former, som er skabt af mennesker, men som menneskerne ikke selv ser, de har skabt: plovfurer efter en traktor eller industriens anlæg og miljømønstre. Lars Bygdemark blev valgt til ”Årets Naturfotograf 2004” af Sveriges Naturvårdsverk.

Nu kan disse fotos ses på udstillingen 'Sverige fra luften' i Kulturhavn Gilleleje. Lars Bygdemark dukker selv op og holder foredrag, hvor han kan opleves på trappen i biblioteket, tirsdag 20. november kl. 17, hvor han fortæller om sin teknik og viser lysbilleder. Der er gratis adgang.

CV

Møde i seniorkredsen

MØDE Det er Agabe Indiens arbejde, der er centrum for mødet i Helsinge Seniorkreds. Deltagerne får besøg af Gert Svendsen, som fortæller om Agabe Indiens arbejde og om ildsjælen Biskop Jacob, som efter som 12-årig at blive helbredt for en dødelig sygdom, besluttede at give sit liv helt og fuldt til Jesus og arbejde for børn og unge i Indien.

Til mødet, der foregår tirsdag 20. november kl. 19 kan man høre mere om et fantastisk arbejde blandt 6500 børn og unge, om arbejdet blandt gadebørn, og om hvordan Agape Indien uddanner mange unge mennesker til gavn for det indiske samfund.

Anni og Ege Rasmussen, som har besøgt Biskop Jacob og børnehjemmene, vil vise billeder derfra.

Der er naturligvis kaffe og kage, og det hele finder sted Rundinsvej 46 i Helsinge.

Der er gratis adgang. Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30336746) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21715694). Mødet er arrangeret af Helsinge Seniorkreds.

Næste møde er tirsdag 11. december kl. 17.30, hvor der er juleafslutning med spisning, lotteri og kaffebord. Birger Daniel Petersen taler over emnet: 'Jesus kom – Jesus kommer.'

CV