De to smagsdommere giver alle seks stjerner til olivenolien fra Rema 1000. Foto: Martin Sørensen

De to smagsdommere giver alle seks stjerner til olivenolien fra Rema 1000. Foto: Martin Sørensen

Økologisk olivenolie får fra 0 til 6 stjerner

Der er en verden til forskel på Rema 1000’s og Aldis økologiske olivenolier

Af
Af Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

Dommernes forventninger er ikke store, da de sætter sig til bordet for at smage fem slags økologisk ekstra jomfru olivenolie.

“Bare det, at de har stået i butikken et stykke tid, og at det er sammenblandinger af forskellige olietyper, gør, at vi ikke kan forvente det ypperste inden for jomfru olivenolie,” siger Thomas Rønsch Toftdahl og nipper til den første olivenolie på bordet.

En Rolls-Royce

Men både han og Ingelise Gudkov Petersen, der begge er kokkefaglærere på Hotel- og Restaurantskolen, skal blive overraskede.

“Den her virker som et eksklusivt produkt. En Rolls-Royce inden for olivenolie. Den har smag af nød, peber og citron, har den rette syre og er grønlig i farven som en rigtig olivenolie. Den skal jeg ned og købe,” siger Thomas Rønsch Toftdahl.

“Den ville jeg gerne spise på min salat eller tomatsalat. Prøv at dufte til den,” tilføjer Ingelise Gudkov Petersen og enes med sin meddommer om, at Rema 1000's Cucina-olie er så god, at det bør honoreres med hele seks stjerner.

Olien er endda testens billigste. Den er lavet af sammenstikninger af olivenolie med oprindelse inden for EU, selvom den bærer navnet 'Taste of Italy'.

Glade er dommerne også for Urtekram, mens mærkevarerne Monini og De Cecco får henholdsvis to og tre stjerner. Trods deres italienskklingende navne er også de fremstillet af olie fra lande i EU.

Nul stjerner til Aldi

Og så er der olien fra Aldi, der deler testens laveste literpris, men som Thomas Rønsch Toftdahl betegner 'i en kategori helt for sig'. Og det er ikke positivt ment.

“Den har en ringe smag. En harsk smag og en fedme, som jeg ikke bryder mig om. Der er ikke noget friskhed over den i hverken lugt eller smag. Jeg ville ikke bruge den,” siger han, og meddommer Ingelise Gudkov Petersen har noteret de samme anker på sit papir under smagningen. Aldis olie får derfor nul stjerner.

Ifølge Aldi kommer den testede flaske olie fra et bestemt parti, hvor kvaliteten ikke har levet op til kravene. Partiet er derfor fjernet fra butikkerne, og Aldi har bedt producenten om at sikre, at et lignende udfald ikke kan ske i fremtiden.

Aldi oplyser, at kæden selv i september har foretaget en blindsmagning af økologiske olivenolier på markedet – og her vandt Aldis over de andre.

Sådan skal olivenolie være

Vi vil gerne have nøddeagtig smag, let bitterhed og frisk duft. Til sidst må den gerne smage lidt pebret og frugtigt. Der må ikke være syre, der brænder som chili – syren skal lige markere og så stoppe.

De testede olier
Olierne er valgt ud fra, at de har blandet oprindelse, hvilket vil sige, at de kan bestå af olie fra flere lande, for eksempel lande omkring Middelhavet eller lande inden for EU. Alle er købt som økologiske ekstra jomfru olivenolier.
Økologisk: Der er ikke brugt sprøjtegifte i produktionen. Der er 330 potentielle E-numre, som man er sikker på at undgå med den økologiske variant. (Det er dog næppe alle 330, der er relevante for olivenolie).

Publiceret 27 May 2018 11:30

SENESTE TV

Historien om kongens skov og verdens arv

foredrag I Nordsjælland ligger de store skove, som gjorde, at Danmarks konger fra 1560 samlede sig et stort jagtgods. Da Christian den 5. fra 1670 indrettede skovene med jagtveje til parforcejagt, satte han samtidig sit enevældige stempel på dem.

Det var grunden til, at vejene og skovene i 2015 blev optaget på Unesco's liste over verdens kulturarv.

Fredag 22. februar kl. 18.30 gæster Jette Baagøe 'Foreningen Rågeleje Strand' og fortæller om baggrunden og om, hvordan arbejdet med verdensarven foregik.

Jette Baagøe fortæller

Jette Baagøe er forhenværende direktør for Dansk Jagt- og Skovsbrugsmusum, som havde ansvaret for arbejdet med verdensarven men i 2016 blev fusioneret med Dansk Landbrugsmuseum til Det grønne Museum på Djursland.

Arrangementet finder sted på restaurant Søstjernen i Rågeleje. Prisen for ikke medlemmer er 250 kroner, som inkluderer foredrag, middag, kaffe, te og dessert.

Tilmelding til foreningen på raagelejestrand@gmail.com eller på tlf. 2127 5413.

jesl

Møde i senior-kredsen

Foredrag Helsinge Seniorkreds får besøg af forstander på Luthersk Missions Højskole Henrik Nymann Eriksen, der vil fortælle om sin nye bog: 'Robust Kristendom – Tro, Håb og Kærlighed'.

Bogen beskæftiger sig med spændingsfeltet mellem livet her på jord og den kommende verden, og sætter spot på det at være kristen i det 21. århundrede. Den udfordrer og opmuntrer til at leve som kristen ud fra de tre begreber: Tro, håb og kærlighed.

Koret Focus medvirker ved mødet, og der er lotteri, kaffe og kage. Det hele finder sted på Rundinsvej 46 i Helsinge, tirsdag 19. februar kl. 19, hvor der er gratis adgang.

Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30 33 67 46) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21 71 56 94).

Næste møde er tirsdag 19. marts kl.19, hvor Jørn Fogh kommer på besøg.

CV