Ifølge Bolius’ undersøgelse udlejer hver femte sommerhusejer deres sommerhus – 39 procent af dem uddyber, at de udlejer som en nødvendig indtjening for at have råd til et sommerhus. Foto: Andreas Mikkel Hansen/Bolius

Ifølge Bolius’ undersøgelse udlejer hver femte sommerhusejer deres sommerhus – 39 procent af dem uddyber, at de udlejer som en nødvendig indtjening for at have råd til et sommerhus. Foto: Andreas Mikkel Hansen/Bolius

Så meget koster det at eje et sommerhus

Det er ikke en billig fornøjelse at eje et sommerhus. Bolius har regnet på udgifterne for at se, hvor ofte du skal bruge det, før det tjener sig ind

Af
Af Malte Abildgaard Christensen Bolius – Boligejernes Videncenter

71 dage om året.

Så mange dage bruger danskerne i gennemsnit i deres sommerhus ifølge en YouGov-undersøgelse foretaget for Bolius i marts 2018. Tallet dækker kun de sommerhusejere, der har en anden primær bolig og dermed udelukkende bruger sommerhuset i fritiden. Dagene bliver fordelt jævnt ud over hele året, men topper i de mindre ferier samt i sommerferien.

Et sommerhus eller fritidshus bør dog også bruges i større stil – i hvert fald, hvis man kigger på det med økonomiske briller på. En beregning foretaget af Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk ekspert i Bolius, viser nemlig, at et typisk sommerhus har faste udgifter for 72.231 kr. årligt plus forbrug. Det vil sige, at bruger du kun dit sommerhus i to uger af sommerferien, vil hver dag koste på den høje side af 5.000 kr.

Bruger du det 71 dage – som den gennemsnitlige sommerhusejer gør ifølge Bolius' undersøgelse giver det en daglig pris på 1.000 kr. eksl. forbrug og transport.

Årlig udgift

Den største omkostning i beregningen er selve finansieringen af sommerhuset. I dette eksempel er sommerhuset indkøbt til 1.000.000 kr., der finansieres med et fastforrentet 2 procent realkreditlån og et 5 procent variabelt banklån. Det giver en årlig udgift på 42.457. Er der ingen gæld i huset, fx hvis du har arvet det, har købt det kontant eller færdigbetalt lånet, er det en del billigere i drift.

Hvis dit sommerhus er udbetalt, fx hvis du har arvet det, er det derfor en del billigere i drift.

Dertil kommer ejerudgifterne på små 20.000 kr. om året, el-afgift på ca. 500 kr. og generel vedligeholdelse, hvor sommerhusejerne gennemsnitligt bruger 10.000 kr. om året ifølge Bolius' undersøgelse.

Til sammen giver det lige over 72.000 kr., og dertil skal lægges forbrug samt transport til og fra sommerhuset, som hurtigt løber op i 6.500 kr. årligt.

De samlede udgifter for at eje et sommerhus bør ses på lang sigt. For eksempel vil et afdrag på lånet gøre det billigere de første år, men dyrere efterfølgende. Og sælger du dit sommerhus, vil en værdistigning eller –tab også påvirke det samlede billede.

Byg nyt sommerhus

Hver femte lejer ud

Vil du gerne tjene på at have et sommerhus – eller i det mindste holde udgifterne nede – er udlejning en kærkommen mulighed.

Ifølge Bolius' undersøgelse udlejer hver femte sommerhusejer deres sommerhus – 39 procent af dem uddyber, at de udlejer som en nødvendig indtjening for at have råd til et sommerhus.

Hvad du kan tjene på udlejning afhænger af, hvor sommerhuset er placeret og dets stand og faciliteter. Tjek med et udlejningsbureau eller andre sommerhusejere i dit område, hvad du formentlig kan tjene. Bureauerne tager et salær på op mod 40 procent, hvorimod det kræver mere tid at udleje privat, fx gennem annoncer og udlejningsportaler.

Husk, at lejeindtægter er skattepligtige, og at der findes regler for, hvor meget du må tjene på udlejning. Tjek med skat på forhånd.

Publiceret 20 May 2018 11:30

SENESTE TV

Historien om kongens skov og verdens arv

foredrag I Nordsjælland ligger de store skove, som gjorde, at Danmarks konger fra 1560 samlede sig et stort jagtgods. Da Christian den 5. fra 1670 indrettede skovene med jagtveje til parforcejagt, satte han samtidig sit enevældige stempel på dem.

Det var grunden til, at vejene og skovene i 2015 blev optaget på Unesco's liste over verdens kulturarv.

Fredag 22. februar kl. 18.30 gæster Jette Baagøe 'Foreningen Rågeleje Strand' og fortæller om baggrunden og om, hvordan arbejdet med verdensarven foregik.

Jette Baagøe fortæller

Jette Baagøe er forhenværende direktør for Dansk Jagt- og Skovsbrugsmusum, som havde ansvaret for arbejdet med verdensarven men i 2016 blev fusioneret med Dansk Landbrugsmuseum til Det grønne Museum på Djursland.

Arrangementet finder sted på restaurant Søstjernen i Rågeleje. Prisen for ikke medlemmer er 250 kroner, som inkluderer foredrag, middag, kaffe, te og dessert.

Tilmelding til foreningen på raagelejestrand@gmail.com eller på tlf. 2127 5413.

jesl

Møde i senior-kredsen

Foredrag Helsinge Seniorkreds får besøg af forstander på Luthersk Missions Højskole Henrik Nymann Eriksen, der vil fortælle om sin nye bog: 'Robust Kristendom – Tro, Håb og Kærlighed'.

Bogen beskæftiger sig med spændingsfeltet mellem livet her på jord og den kommende verden, og sætter spot på det at være kristen i det 21. århundrede. Den udfordrer og opmuntrer til at leve som kristen ud fra de tre begreber: Tro, håb og kærlighed.

Koret Focus medvirker ved mødet, og der er lotteri, kaffe og kage. Det hele finder sted på Rundinsvej 46 i Helsinge, tirsdag 19. februar kl. 19, hvor der er gratis adgang.

Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30 33 67 46) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21 71 56 94).

Næste møde er tirsdag 19. marts kl.19, hvor Jørn Fogh kommer på besøg.

CV