Ifølge Bolius’ undersøgelse udlejer hver femte sommerhusejer deres sommerhus – 39 procent af dem uddyber, at de udlejer som en nødvendig indtjening for at have råd til et sommerhus. Foto: Andreas Mikkel Hansen/Bolius

Ifølge Bolius’ undersøgelse udlejer hver femte sommerhusejer deres sommerhus – 39 procent af dem uddyber, at de udlejer som en nødvendig indtjening for at have råd til et sommerhus. Foto: Andreas Mikkel Hansen/Bolius

Så meget koster det at eje et sommerhus

Det er ikke en billig fornøjelse at eje et sommerhus. Bolius har regnet på udgifterne for at se, hvor ofte du skal bruge det, før det tjener sig ind

Af
Af Malte Abildgaard Christensen Bolius – Boligejernes Videncenter

71 dage om året.

Så mange dage bruger danskerne i gennemsnit i deres sommerhus ifølge en YouGov-undersøgelse foretaget for Bolius i marts 2018. Tallet dækker kun de sommerhusejere, der har en anden primær bolig og dermed udelukkende bruger sommerhuset i fritiden. Dagene bliver fordelt jævnt ud over hele året, men topper i de mindre ferier samt i sommerferien.

Et sommerhus eller fritidshus bør dog også bruges i større stil – i hvert fald, hvis man kigger på det med økonomiske briller på. En beregning foretaget af Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk ekspert i Bolius, viser nemlig, at et typisk sommerhus har faste udgifter for 72.231 kr. årligt plus forbrug. Det vil sige, at bruger du kun dit sommerhus i to uger af sommerferien, vil hver dag koste på den høje side af 5.000 kr.

Bruger du det 71 dage – som den gennemsnitlige sommerhusejer gør ifølge Bolius' undersøgelse giver det en daglig pris på 1.000 kr. eksl. forbrug og transport.

Årlig udgift

Den største omkostning i beregningen er selve finansieringen af sommerhuset. I dette eksempel er sommerhuset indkøbt til 1.000.000 kr., der finansieres med et fastforrentet 2 procent realkreditlån og et 5 procent variabelt banklån. Det giver en årlig udgift på 42.457. Er der ingen gæld i huset, fx hvis du har arvet det, har købt det kontant eller færdigbetalt lånet, er det en del billigere i drift.

Hvis dit sommerhus er udbetalt, fx hvis du har arvet det, er det derfor en del billigere i drift.

Dertil kommer ejerudgifterne på små 20.000 kr. om året, el-afgift på ca. 500 kr. og generel vedligeholdelse, hvor sommerhusejerne gennemsnitligt bruger 10.000 kr. om året ifølge Bolius' undersøgelse.

Til sammen giver det lige over 72.000 kr., og dertil skal lægges forbrug samt transport til og fra sommerhuset, som hurtigt løber op i 6.500 kr. årligt.

De samlede udgifter for at eje et sommerhus bør ses på lang sigt. For eksempel vil et afdrag på lånet gøre det billigere de første år, men dyrere efterfølgende. Og sælger du dit sommerhus, vil en værdistigning eller –tab også påvirke det samlede billede.

Byg nyt sommerhus

Hver femte lejer ud

Vil du gerne tjene på at have et sommerhus – eller i det mindste holde udgifterne nede – er udlejning en kærkommen mulighed.

Ifølge Bolius' undersøgelse udlejer hver femte sommerhusejer deres sommerhus – 39 procent af dem uddyber, at de udlejer som en nødvendig indtjening for at have råd til et sommerhus.

Hvad du kan tjene på udlejning afhænger af, hvor sommerhuset er placeret og dets stand og faciliteter. Tjek med et udlejningsbureau eller andre sommerhusejere i dit område, hvad du formentlig kan tjene. Bureauerne tager et salær på op mod 40 procent, hvorimod det kræver mere tid at udleje privat, fx gennem annoncer og udlejningsportaler.

Husk, at lejeindtægter er skattepligtige, og at der findes regler for, hvor meget du må tjene på udlejning. Tjek med skat på forhånd.

Publiceret 20 May 2018 11:30

SENESTE TV

Flyfotograf udstiller og holder foredrag

Udstilling Lars Bygdemark er uden tvivl Sveriges bedste flyfotograf. I mere end 40 år har han fløjet over Sverige og taget billeder af et land med mange forskellige landskabstyper: Bølgende landbrugsarealer med marker og enge, som sammen danner stilfulde kludetæpper, maleriske småbyer og samfund. Slingrende kyststrækninger med tusindtal øer og skær.

Skove som strækker sig så langt, at man føler sig fortabt. I Lars Bygdemarks kunstnerisk udmejslede billeder ser man landskabets fortællinger.

Hans billeder fascinerer. Her fremstår former, som er skabt af mennesker, men som menneskerne ikke selv ser, de har skabt: plovfurer efter en traktor eller industriens anlæg og miljømønstre. Lars Bygdemark blev valgt til ”Årets Naturfotograf 2004” af Sveriges Naturvårdsverk.

Nu kan disse fotos ses på udstillingen 'Sverige fra luften' i Kulturhavn Gilleleje. Lars Bygdemark dukker selv op og holder foredrag, hvor han kan opleves på trappen i biblioteket, tirsdag 20. november kl. 17, hvor han fortæller om sin teknik og viser lysbilleder. Der er gratis adgang.

CV

Møde i seniorkredsen

MØDE Det er Agabe Indiens arbejde, der er centrum for mødet i Helsinge Seniorkreds. Deltagerne får besøg af Gert Svendsen, som fortæller om Agabe Indiens arbejde og om ildsjælen Biskop Jacob, som efter som 12-årig at blive helbredt for en dødelig sygdom, besluttede at give sit liv helt og fuldt til Jesus og arbejde for børn og unge i Indien.

Til mødet, der foregår tirsdag 20. november kl. 19 kan man høre mere om et fantastisk arbejde blandt 6500 børn og unge, om arbejdet blandt gadebørn, og om hvordan Agape Indien uddanner mange unge mennesker til gavn for det indiske samfund.

Anni og Ege Rasmussen, som har besøgt Biskop Jacob og børnehjemmene, vil vise billeder derfra.

Der er naturligvis kaffe og kage, og det hele finder sted Rundinsvej 46 i Helsinge.

Der er gratis adgang. Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30336746) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21715694). Mødet er arrangeret af Helsinge Seniorkreds.

Næste møde er tirsdag 11. december kl. 17.30, hvor der er juleafslutning med spisning, lotteri og kaffebord. Birger Daniel Petersen taler over emnet: 'Jesus kom – Jesus kommer.'

CV