Udvalgsformand beroliger Attendo-medarbejdere:

Vi finder en løsning, hvor I er inkluderet

Hvad skal der ske med de mange Attendo-medarbejdere? Det har mange nok spurgt sig selv om, efter et flertal i byrådet tidligere tirsdag besluttede sig for at ophæve samarbejdet med plejevirksomheden. Men nu beroliger formanden for Ældre-, Social- og Sundhedsudvalget, Pia Foght (S), de mange medarbejdere.

"Der er ingen, der skal have ondt i maven. Jeg er helt sikkert på, at vi finder nogle modeller inden for hjemmeplejen, hvor alle medarbejdere bliver inkluderet. Alt andet er urealistisk. Det er jo dygtige medarbejdere, vi har med at gøre," siger hun til Ugeposten.

Hvornår samarbejdet med Attendo ophører, er endnu ikke fastlagt. Og Pia Foght understreger, at beslutningen om at kyle Attendo på porten ikke skyldes medarbejderne på gulvet. Tværtimod er der stor tilfredshed med deres indsats.

"Jeg har selv en svigermor, der får hjælp – og det er ikke dem, der kommer ud i hverdagen, der er problemet. De knokler, er søde, empatiske og gør, hvad de kan. Som kommune har vi ikke råd til at miste dem. Der er mangel på dygtige medarbejdere," siger hun.

Fyringen af Attendo kommer efter, at Ugeposten igennem en længere periode har beskrevet en lang række kritisable forhold hos plejefirmaet. Blandt andet har firmaet opkrævet et millionbeløb for arbejde, de aldrig har udført. Tidligere ansatte er også stået frem og har fortalt, at man fra ledelsens side bevidst har prøvet at snyde Gribskov Kommune.

Og ifølge Pia Foght er det de mange møgsager, der nu gør, at man trækker en streg i sandet.

"Der er mange forskellige møgsager, der er årsag til, at vi nu er nået til, at vi må prøve noget nyt. Der skal skabes noget tryghed for vores ældre. Tiden er inde til, at vi må forsøge noget nyt," siger hun og fortæller, at det på grund af den lave betaling har været umuligt for Attendo at løfte hjemmeplejeopgaven.

"Det var en umulig opgave for Attendo med den økonomi, der har været i det. Men det er et stort firma, så det burde de have vurderet, da de gav et bud. Når det i virkelighedens verden så viser sig, at tingene ikke fungerer, må vi som ansvarlige politikere træde i karakter og sige, at vi må gøre noget andet. Vi kan ikke acceptere, at de ældre ikke får en ordentlig behandling. Så jeg tænker faktisk, at vi ikke havde andre muligheder end det her."

Du siger, at der har været en umulig økonomi i det. Dermed siger du jo også, at det budget I politikere har fastlagt, ikke har været realistisk.  Hvor stort et ansvar bærer I politikere for, at det er kommet hertil?

"Jeg var med til at lave servicebeskrivelserne, som de private firmaer skulle byde på under udbuddet. Jeg var faktisk lidt stolt af dem. Jeg vidste godt, at man havde sat økonomien på 30 pct. af det hidtidige. Jeg tænkte, at det aldrig kunne lade sig gøre – og at det ville blive meget dyrere. Jeg tror faktisk, at mange havde indstillet sig på, at det ville blive dyrere end det, der var lagt op til, for servicebeskrivelserne var meget ambitiøse. Men det viste sig, at Attendo faktisk bød endnu lavere."

"Så kan man spørge, hvem der har skyld for hvad. Attendo er et stort firma, der siger, de kan opfylde servicebeskrivelserne for det givne beløb. Men mange af os spurgte os selv, om det nu også var realistisk."

Men skulle I så ikke have sagt fra dengang, hvis I allerede dér tænkte, at økonomien i det ikke var realistisk?

"Flertallet var til noget andet. Du ved godt, at der er rigtig meget blåt blod i Gribskov. Og der er rigtig mange, der synes, at den her udlicitering er den rigtige vej frem. Det er også nogen, der synes, at hvis der er nogen, der har givet et bud på noget, så aftalerne overholdes. Derfor var der et flertal, der synes, at vi skulle have Attendo."

Det nye flertal i Gribskov Kommune - bestående af Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Nytgribskov - besluttede på mandagens byrådsmøde samtidig at hæve budgettet for ældreplejen. Det betyder, at der området de næste to år bliver tilført 25 mio. kr. om året.

"Budgettet blev åbnet i går, og der er tilført 50 mio. kr. Det er også en af grundene til, at vi har en meget dårlig økonomi. Det her koster, men det må vi tage ansvar for. Borgerne kommer i første række."

Nu tilfører I flere penge. Er der lagt op til at lave en kommunal hjemmepleje igen?

"Nu går vi ud og ser, om der er andre aktuelle leverandører, det kan løse nogle af opgaver. Og så går vi i gang med et nyt udbud næste år. Vi skal finde ud af, hvordan vi løser det her på den bedste måde. Det kan være en model, hvor kommunen skal have en hvis procentdel af hjemmeplejen, så man altid har et netværk, hvis et firma går konkurs. Det er én af mulighederne. Men der er frit valg på området, så det skal ikke være kommunalt det hele."

BM Pleje siger, at de ikke kan forestille sig, at de kan tage flere borgere. De siger også, at det kan blive svært at finde en leverandør på størrelse med Attendo. Hvad tænker du om det?

"Det er heller ikke sikkert, at det er den bedste løsning. Vi låser os ikke fast på noget som helst."

"Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg synes, at der skal være en portion kommunal hjemmepleje. Det har noget med tryghed og sikkerhed at gøre. Da Bonderosen gik konkurs havde nogle af os lidt ondt i maven, fordi vi var usikre på, hvem der skulle overtage deres borgere. Den usikkerhed har vi ikke ved at have en kommunal andel, der kan gå ind og sikre den kvalitet, vi gerne vil have."

Hvad med et plejecenter som Udsigten, som er drevet af Attendo. Hvad skal der ske med det?

"Det har vi slet ikke forholdt os til. Vi har kun set på det her, hvor der er problemer."

Publiceret 13 March 2018 14:25

SENESTE TV

Flyfotograf udstiller og holder foredrag

Udstilling Lars Bygdemark er uden tvivl Sveriges bedste flyfotograf. I mere end 40 år har han fløjet over Sverige og taget billeder af et land med mange forskellige landskabstyper: Bølgende landbrugsarealer med marker og enge, som sammen danner stilfulde kludetæpper, maleriske småbyer og samfund. Slingrende kyststrækninger med tusindtal øer og skær.

Skove som strækker sig så langt, at man føler sig fortabt. I Lars Bygdemarks kunstnerisk udmejslede billeder ser man landskabets fortællinger.

Hans billeder fascinerer. Her fremstår former, som er skabt af mennesker, men som menneskerne ikke selv ser, de har skabt: plovfurer efter en traktor eller industriens anlæg og miljømønstre. Lars Bygdemark blev valgt til ”Årets Naturfotograf 2004” af Sveriges Naturvårdsverk.

Nu kan disse fotos ses på udstillingen 'Sverige fra luften' i Kulturhavn Gilleleje. Lars Bygdemark dukker selv op og holder foredrag, hvor han kan opleves på trappen i biblioteket, tirsdag 20. november kl. 17, hvor han fortæller om sin teknik og viser lysbilleder. Der er gratis adgang.

CV

Møde i seniorkredsen

MØDE Det er Agabe Indiens arbejde, der er centrum for mødet i Helsinge Seniorkreds. Deltagerne får besøg af Gert Svendsen, som fortæller om Agabe Indiens arbejde og om ildsjælen Biskop Jacob, som efter som 12-årig at blive helbredt for en dødelig sygdom, besluttede at give sit liv helt og fuldt til Jesus og arbejde for børn og unge i Indien.

Til mødet, der foregår tirsdag 20. november kl. 19 kan man høre mere om et fantastisk arbejde blandt 6500 børn og unge, om arbejdet blandt gadebørn, og om hvordan Agape Indien uddanner mange unge mennesker til gavn for det indiske samfund.

Anni og Ege Rasmussen, som har besøgt Biskop Jacob og børnehjemmene, vil vise billeder derfra.

Der er naturligvis kaffe og kage, og det hele finder sted Rundinsvej 46 i Helsinge.

Der er gratis adgang. Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30336746) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21715694). Mødet er arrangeret af Helsinge Seniorkreds.

Næste møde er tirsdag 11. december kl. 17.30, hvor der er juleafslutning med spisning, lotteri og kaffebord. Birger Daniel Petersen taler over emnet: 'Jesus kom – Jesus kommer.'

CV