Mindeord for Ivan Schlechter

Af Aase Holm, designjournalist

DØDSFALD Mindeord for Tapetsermester Ivan Schlechter, Gilleleje, 99 år.

Det er en nøgleperson inden for dansk møbeldesign, der nu er borte ved tapetsermester Ivan Schlechters død. Han ville 1. april være fyldt 100 år som den længstlevende af den skare, som står bag det kapitel i Danmarks-historien, der hedder dansk designs guldalder.

Som 14-årig københavnerdreng kom han i lære i tapetserfaget, der som bekendt ikke har noget med tapet at gøre, men med polster- og skindarbejde. Hans talent viste sig hurtigt og blev straks spottet af hele kongerækken af unge arkitekter, der i 1940"erne stod på spring for at designe møbler til en ny tid efter de magre krigsår.

Han arbejdede sammen med bl.a. Hans J. Wegner, Børge Mogensen, Finn Juhl, Mogens Koch, Jørgen Gammelgaard, Bernt, Aagaard Andersen, Kindt-Larsen og Poul Kjærholm, og det var hans tætte samarbejde med sidstnævnte, der gav stødet til, at han i 1953 åbnede eget værksted i

Forhåbningsholms Alle i København.

Når møbelklassikerne i dag sælges til tårnhøje priser over hele verden, er det ofte med Ivan Schlechters navn side om side med arkitektens. Som den håndværksmæssige bagmand er hans navn med til at sætte prisen højere. Danmarks dygtigste håndværker, gudsbenådet, kaldte professor, arkitekt Hanne Kjærholm ham.

Virksomheden voksede, et nyt værksted til 20 svende blev opført i Holte. I 80"erne flyttede familien Schlechter til Spanien og derpå USA, indtil kærligheden til møbler og fædreland trak dem tilbage til Danmark i 1990. Her slog de sig ned i Gilleleje, blev aktive i kulturlivet på udstillingsstedet Munkeruphus og dyrkede deres have, indtil den dag den nu 73-årige Ivan Schlechter smed en ekstra trumf på bordet.

Sammen med den tidligere rektor for Danmarks Designskole, arkitekt Ole Gjerløv-Knudsen startede han et ”møbelhospital” på havnen i Gilleleje, et reparationsværksted for de danske møbelklassikere, hvor kunderne stod i kø – fra rederier og museer til private kunder og offentlige institutioner. En af opgaverne var restaurering af Kaare Klints 200 håndlavede Nigerskindstole i Designmuseets festsal. Det tog to år.

Indtil Ivan Schlechter for et par uger siden gled i sneen og brækkede armen, arbejdede han dagligt i værkstedet med en kollektion af håndsyede lædertasker.

Udstillingsstedet Munkeruphus, hvor Ivan Schlechter i en periode har boet, åbner i ugen op til påske en mindre udstilling med møbler og fotos som hyldest til Ivan Schlechter og møbelhåndværket. Se vedlagte pressemeddelelse eller www.munkeruphus.dk

Publiceret 11 March 2018 06:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV