Tråd igennem karrieren:

40 års jubilæum med symaskiner

Indehaver fejrer jubilæum i branchen - og halvrund fødselsdag

Af
Jens Berg Thomsen

Frederiksborgvej i Helsinge rummer en slags butik, der efterhånden er en sjældenhed: En professionel symaskinesælger og symaskinereperatør. Leif Jensen & Co. hedder den, og datoen den 1. marts 2018 er en særlig dato for butikkens indehaver Finn Mogensen, der kan fejre 40 års jubilæum i sit job med symaskinerne. Oven i hatten fylder han også 65 år, så der er noget at fejre for firmaet.

“Det, vi sælger, er ikke billigt. Men så bliver man også fulgt helt til dørs. Det gælder både support og teknisk hjælp.,” siger Finn Mogensen.

Firmaet Leif Jensen & Co. blev grundlagt på Nørrebro i København i 1942, og det var også her, Finn Mogensen havde første arbejdsdag den 1. marts 1978. Bydelen var hen over 80'erne først scene for BZ-bevægelsen, og senere hen satte Ungdomshuset sit præg på bydelen.

“Nogle gange har jeg jo gået hen over barikaderne for at komme på arbejde,” siger Finn Mogensen.

To år efter sin ansættelse købte han sig ind i firmaet.

“På det tidspunkt var der otte symaskineforretninger alene på Nørrebrogade. Otte… I dag er der én tilbage: Vores,” siger han.

En kunde fra 1942

Der er også en kunde tilbage fra firmaets opstart i 1942: Bispebjerg Hospital. Hen over tiden skete der det, at Finn Mogensen fik agentur på maskiner, der kan så pels, og dermed har han også haft mange kunder inden for pelsbranchen. Også en forbindelse til Grønland er det blevet til.

“Jeg havde på et tidspunkt en kollega, der var ved at komme ind på det grønlandske marked, men der skete det, at han så gik på pension. Men inden spurgte han mig, om det ikke var noget for mig at prøve at komme ind på,” siger Finn Mogensen, der sidenhen har haft mange rejser i det store land. Blandt andet kunne Ugeposten i 2005 berette om en dramatisk situation, hvor Finn Mogensen måtte redde en båd fra at blive knust mod et rev ud for en øde ø i Grønland. Den båd, han havde sejlet i, var løbet tør for brændstof, og det betød et par timer i ensomhed på øen, mens andre fra besætningen blev reddet i sikkerhed. Finn Mogensen blev dog også selv reddet i land.

“Jeg har haft mange ture i Grønland, og mit rejsebureau fortæller mig også, at jeg nærmest kender til transport rundt deroppe bedre end de selv gør. Jeg ved lige præcis, hvor man skal med enten fly, helikopter eller båd,” siger Finn Mogensen.

Finn Mogensen har igennem sine 40 år i branchen blandt andet rejst en del i Grønland. Foto: Jens Berg Thomsen

Finn Mogensen har igennem sine 40 år i branchen blandt andet rejst en del i Grønland. Foto: Jens Berg Thomsen

Bedste metode er mund til mund

Igennem sine 40 år i branchen har tingene udviklet sig, men særligt én måde at få kunder på virker stadig.

“Selvfølgelig bruger vi også internet, men den bedste annonceringsmetode er fra mund til mund for vores vedkommende. Og det virker godt for os. Vi koncentrerer os om det eksklusive marked, og der er ikke mange af vores slags i landet. Tingene skal fungere, og i al beskedenhed vil jeg sige, at vores nevø, som er ansat her i firmaet, er Danmarks bedste symaskinemekaniker. Og tingene skal også være i orden, når man bruger 50-100.000 kroner på en symaskine. Der er noget feinschmeckeri vores branche, men det er der jo også, hvis man eksempelvis går på jagt. Her er det måske kvinder, der har det som hobby,” siger Finn Mogensen.

Afdelingen i Helsinge åbnede i 1994, fordi lastbilerne ikke længere kunne komme ind til afdelingen på Nørrebro. I begyndelsen var den åben halvtids i Helsinge, men nu er der åbent på fuld tid, fortæller Finn Mogensen.

Maskinen her stammer fra købmandsgården i Gilleleje, fortæller Finn Mogensen. Foto: Jens Berg Thomsen

Maskinen her stammer fra købmandsgården i Gilleleje, fortæller Finn Mogensen. Foto: Jens Berg Thomsen

Publiceret 06 March 2018 11:30

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV