Koldt gys:

Issvømmere fra Gribskov skal til VM

Otte ualmindelig friske svømmere fra Tisvilde tager til Tallin for at svømme i is-koldt vand. God fornøjelse, siger vi bare her på Ugeposten

Af
Jeppe Helkov

Ej, hvor er det koldt. Jeg fryyyser. De to sætninger har nok været nogle af de mest brugte i det ganske land de seneste uger. Men i Tisvilde finder der 10 personer, der tilsyneladende ikke kan få det koldt nok.

Den 9. og 10. marts deltager de i VM i issvømning i Tallin. Og har du ikke hørt om issvømning før, behøver du ikke fortvivle. Det er omtrent lige så vanvittigt, som det lyder.

Her tager man vinterbadningen et skridt videre. I stedet for bare at dyppe korpus, skal man her faktisk svømme i det iskolde vand. Men det er set ikke så slemt, som det måske kunne lyde, fortæller Søren Jakobsen fra Tisvilde Vinterbadere.

“Det er en udløber af vinterbadning. I efteråret gik jeg og blev lidt irriteret over, at nogle folk bare blev ved med at svømme. Det kunne jeg da egentlig også godt tænke mig at prøve. Så jeg begyndte med at tage nogle svømmetag og har så i løbet af de vinteren lagt flere og flere meter på. Og nu skal jeg med til VM,” fortæller han.

Ved VM kan man svømme 25, 50, 100 eller 200 meter. De hårdføre svømmere fra Tisvilde har meldt sig til på 25 eller 40 meter distancen.

“Det kommer til at foregå i en lysbådhavn, hvor man har skåret hul på isen. Og så er der lavet bassiner, ligesom i en almindelig svømmehal. Her er vandet bare mellem minus to grader og 3 plusgrader,” siger Søren Jakobsen.

Men hvorfor vil man overhoved udsætte sig selv for den slags kulde? Det har Søren Jakobsen en helt simpel forklaring på.

“Når man skal ned i så koldt vand, foregår det meste i hovedet. Første gang tror man, det er farligt - men kroppen finder hurtigt ud af, at det ikke er farligt at blive kold i en kortere periode. Og derefter handler det bare om at beslutte sig for at tage x-antal svømmetag. Næste gang kan man så tage lidt flere. På den måde er der noget mindfulness over det. Ens evne til at træffe beslutninger, bliver styrket.”

“Samtidig får man endnu mere ud af det, når man svømmer - i stedet for bare at gå under. Kroppen giver en endnu større bonus. Der er virkelig gang i kroppen, og man kan mærke, at den arbejder. Der bliver frigivet så mange endofiner, at det er svært at se sur ud, når man kommer op af vandet.”

Over 1.000 mennesker deltager i VM i issvømning.

Tisvilde-svømmerne stiller op på distancerne 50 og 100 meter.

Tisvilde-svømmerne stiller op på distancerne 50 og 100 meter.

Her er de otte svømmere, der skal deltage i VM i issvømning. De otte svømmere er Conni Frøge, Søren Jacobsen, Jeanette Dan Møller, Pia Mørz, Anna-Maria Ilsøe Olsen, Jørgen Strøm, Pia Vallenhof og Anne Leonora Blaakilde.

Her er de otte svømmere, der skal deltage i VM i issvømning. De otte svømmere er Conni Frøge, Søren Jacobsen, Jeanette Dan Møller, Pia Mørz, Anna-Maria Ilsøe Olsen, Jørgen Strøm, Pia Vallenhof og Anne Leonora Blaakilde.

Publiceret 05 March 2018 10:30

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV