DEBAT:

Ligeværd i Gribskov?

Af Stina Egedius Miller, Bygaden 14, Gilleleje

På et valgmøde blev det foreslået, at vi skulle få flere ungdomsuddannelser til kommunen. Andre politikere indvendte, at de unge skulle have lov til at forlade området og opleve andet end Gribskov. Den ret skal de unge naturligvis have, selvom jeg kunne ønske, at man var mere ambitiøs i forhold til at tiltrække nye borgere med flere uddannelsesmuligheder.

Nu sidder jeg med en følelse af, at de ikke mente alle unge. Min datter, ved hvad hun vil.

Hun har udfordringer med indlæring og en skade der gør, at hendes krop er på konstant overarbejde. Hun kan ikke gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse og er heldigvis blevet godkendt til STU. Særlig tilrettelagt uddannelse.

Hun har hele tre gange været på STU messe og talt med de forskellige udbydere. Særligt et sted har vist sig at kunne imødekomme hendes behov og interesser.

Vi har været på besøg og hun kender flere af de studerende. Hun skal i praktik der og glæder sig. Men hver gang man siger STU i Gribskov, så er det som om, at der kun findes Kilden på Esrum Møllegård.

UU-vejleder siger, at man SKAL forholde sig til Kilden. Kilden er helt sikkert et fint sted, for dem der har et ønske om at arbejde med cafedrift, pedel- eller gartnerarbejde. Der er bare ingen af de områder, som interesserer min datter. Hun vil gerne til København, hvor hun tilbydes en fagrække, der inspirerer hende.

Hun er ikke et sted i sit liv, hvor hun finder størst glæde i den landlige idyl.

Så nu går vi og afventer, hvorvidt hun kan få lov til at tage sin ungdomsuddannelse, der hvor hun helst vil. Unge på STU har nemlig ikke mulighed for at vælge, blot ønske og så er det op til kommunen, hvorvidt de lytter til ønsket og efterkommer det.

Jeg har svært ved at få øje på ligeværdet her. For min datter er hovedstaden ideel. For andre unge, er det allerbedste måske at være nærmere hjem. Skylder vi dem ikke et større udbud i forhold til interesseområder?

Er det ikke rimeligt, at også udfordrede unge får valgmulighed inden for deres ungdomsuddannelse? Det er ikke alene svært at blive godkendt til en STU, det er også dyrt. Derfor giver det kun mening at lade de unge uddanne sig der, hvor de er allermest motiverede for at udvikle sig. Hvem vil prioritere at sikre valgmulighed for unge fra Gribskov- også dem med særlige behov?

Publiceret 12 February 2018 14:15

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV