DEBAT:

Ærgerligt at genopretning af Søborg Sø igen udskydes

Af Christine Antorini (S) Fmd Folketingets uddannelses- og forskningsudvalg

Vi var mange, der var glade for, at regeringen skrev ind i sit regeringsgrundlag i 2016, at Søborg Sø skal genoprettes. Naturværdierne ved genopretningen passer også perfekt til udviklingen af Nationalparken Kongernes Nordsjælland, der også går i gang nu.

Desværre ser det ikke ud til, at regeringen har tænkt sig at gå i gang med projektet endnu, viser svar på spørgsmål, som jeg har stillet miljøminister Esben Lunde Larsen (V). Det er virkeligt ærgerligt, for det er nu, der er brug for at sætte VVM-undersøgelsen i gang, som er forudsætning for at kunne beslutte den endelige genetablering af søen.

Ministeriet har beregnet, at det vil koste 93 millioner kroner for den fulde genopretning. Men der er ikke sat en eneste krone af i finansloven for 2018. Jeg har alene fået et kort svar, hvor der står, at en del af indtægterne fra salget af statens campingpladser måske kan indgå som en del af finansieringen af den nødvendige VVM-undersøgelse, og at regeringen arbejder for at finde en finansiering af selve etableringen.

Når der heller ikke er sat penge af til denne undersøgelse i finansloven i år, kan der gå lang tid, inden projektet kan sættes i gang. Den problematik kender vi alt for godt fra forslaget om Hillerødmotorvejens forlængelse. Det må ikke ske her. Jeg håber, at de mange aktive omkring genetablering af Søborg Sø vil holde fast i regeringens rigtige intention. Det er nu, VVM-undersøgelsen skal sættes i gang.

Publiceret 07 February 2018 05:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV

Aktiv udstilling skudt i gang

Helsinge Bibliotek inviterede til reception i børnehøjde i anledningen af, at den aktivitetsinviterende udstilling ”Mørkebarnet” nu er klar til at blive taget i brug af kommunens 6-12 årige børn.

Udstillingen er skabt over Cecilie Ekens meget smukke og prisbelønnede billedbog ”Mørkebarnet”, der på poetisk vis fortæller om Mørkebarnet og Lysbarnet, der bor i samme have. Men mor og far vil ikke have Mørkebarnet ind i huset, fordi hun er trodsig og besværlig, de vil kun have det søde og milde Lysbarn.

Bogen er et kunstværk og rammer på smukkeste vis et emne, som både børn og voksne kender: menneskets lyse og mørke sider.

”Vi kan se, at udstillingen appellerer til børnene. Mange børn har allerede været forbi, mens vi har arbejdet med at klargøre udstillingen. Spontant involverer de sig i udstillingens emner: lys, mørke, svære følelser, symboler med mere” fortæller bibliotekets personale.

3.n og 3.p fra Nordstjerneskolen var sammen med deres lærere, Malene Linsaa og Stina Miller, som særlige gæster inviteret med til åbningsreceptionen. Helsinge Bibliotek fungerer som bibliotek og læringscenter for Nordstjerneskolen, så det var oplagt, at det var elever herfra, der fik mulighed for at være med til den festlige markering.

”Glæder I jer til at lære Mørkebarnet at kende” blev der spurgt. Man var ikke i tvivl om børnenes svar ud fra deres glade ”jaaahh”.

Vejleder Connie Trolle fortalte børnene, at udstillingen er hentet i Kolding, hvor den har stået i 3 måneder, og at den nu er i Helsinge helt frem til 30. august.

Bibliotekschef Vibeke Steen sørgede for at klippe den røde snor over, hvorefter børnene strømmede ind i udstillingen og gav sig god tid der. Klasselærer Malene Linsaa glædede sig over, at der er så megen appel i udstillingen, at børnene var rundt og prøve nogle af aktiviteterne, inden de som gode receptionsgæster stillede sig i kø for at smage de flotte ”Mørkebarns-kagepiger” , som var lavet i dagens anledning.

Vibeke Steen glæder sig over, at det er lykkedes Helsinge Bibliotek at få udstillingen til Gribskov Kommune. På nationalt plan er der lavet 10 børnebogsudstillinger som del af projektet ”Fang Fortællingen”, som er et samarbejde mellem landets biblioteker, Kulturstyrelsen og Nordea Fonden. Der er fokus på at styrke børns læselyst og fange deres interesse for de gode fortællinger.

Landsdækkende er der stor interesse for at låne udstillingerne, så Helsinge har været yderst heldig, idet biblioteket er vært for udstillingen ”Mørkebarnet” og i efteråret bliver det ”Kaskelotternes Sang”, der kommer til Gribskov Kommune.

Helsinge Bibliotek tilbyder oplæsning og undervisningsaktiviteter i forbindelse med udstillingen. Kommunens Skoler (indskolinger) har alle modtaget invitationer til at deltage. På nuværende tidspunkt er 7 klasser tilmeldt, men Connie Trolle håber, at flere klasser vil lægge vejen forbi og deltage i det særligt tilrettelagte undervisningsforløb.

Gisli