Arne Jørgensen går på pension efter 44 år med blomster:

’Selvfølgelig er det lidt vemodigt’

Hele sit liv har Arne Jørgensen glædet folk med de flotteste blomster. Nu er det slut. Fremtiden skal i stedet bruges på nogle af de ting, der er blevet forsømt i et travlt arbejdsliv

Af
Jeppe Helkov

Efter 44 år er det slut. Sidste torsdag havde indehaveren af Viggo Jørgensen blomster ved gadekæret i Helsinge, Arne Jørgensen, sidste arbejdsdag. Nu er det slut med at lange buketter over disken - og i stedet melder pensionisthverdagen sig.

70-årige Arne Jørgensen erkender da også, at det er en smule trist at sige farvel til butikken, som hans far drev før ham.

“Selvfølgelig er det lidt vemodigt at skulle sige farvel efter så mange år i faget. Jeg har jo ikke lavet andet, siden jeg gik ud af skolen. Der har jeg kun haft med blomster at gøre. Blomster og have er min store passion,” siger han. Arne Jørgensen er dog ikke i tvivl om, at han har truffet den rigtige beslutning.

Har givet folk glæde

“Jeg har været i faget i så mange år, og hvis man skal have lidt glæde af de sidste år, kunne jeg godt tænke mig at komme hjem og rode lidt i haven, passe mit barnebarn og være lidt for min kone. Jeg håber også, jeg kan hjælpe mine børn lidt. Jeg glæder mig til at komme hjem og rode lidt med de ting, jeg har dér. Selvom jeg har haft det sjovt her, er der mange andre ting, jeg har forsømt,” siger han.

Og det har da også stået på blomster dag ud og dag ind for Arne Jørgensen de sidste mange år. Men faktisk var det noget helt andet, han i ungdommen tænkte, at han skulle beskæftige sig med.

“Egentlig var planen at blive damefrisør. Men så tænkte jeg, at blomster alligevel var mere interessant. Også når mine forældre havde rodet med det.”

“Så da jeg gik ud af skolen, begyndte jeg i et gartneri med tulipaner på Søberg Sø. Gartnerens kone havde haft en blomsterbutik i Lyngby, en dag kørte min far og jeg derind og kiggede. Dér kunne jeg godt tænke mig at komme i lære, sagde jeg.”

Og sådan endte det. Efter fire års uddannelse blev Arne Jørgensen udlært i 1968. Året efter åbnede han sig egen butik. I 1974 trak butikken i Helsinge dog.

“Min far overtog den i 1958, og jeg kom til i 1974. Så jeg har haft mange gode år her. Det har jeg. Det sjoveste har været den glæde, man kan give folk. Vi har altid satset på varer, der virkelig er noget. Kvalitet.”

Kvalitet koster lidt

“Det koster lidt, men det er også godt. Og det er det, det drejer sig om, Butikken skal have et ordentligt ry, og det kan jeg jo se på kortene, at den har. Jeg kan ikke engang læse alle takkekortene, for så står jeg og tuder,” siger Arne Jørgensen og peger over på bunken af afskedsgaver fra kunder, venner og kolleger. Han peger også på, at meget har ændret sig, siden han blev udlært.

“Faget har udviklet sig enormt. Der har været en kæmpe udvikling. Det er faktisk kunst, meget af det der bliver lavet i dag. Det er noget helt andet, end da jeg blev udlært. Der er så mange nye teknikker, som jeg ikke kan. Jeg har heller ikke haft brug for det, fordi jeg har så mange dygtige piger. Så jeg har taget mig af kistepynt og det mest almindelige binderi.”

“Da jeg var i lære, havde vi også mest tulipaner og fresia - og det var meget sæsonbetonet. Nu kan du næsten få det hele året rundt. Selv midt på vinteren kan du få lige så mange liljekonvaller, som du vil have. Det kunne man ikke i gamle dage.”

Men selvom Arne Jørgensen altså nu siger farvel til familievirksomheden, glæder han sig over én ting. At butikken fortsætter i samme ånd, som han har drevet den i.

“Ingen af mine børn havde lyst til faget. Så der kommer en ny ejer. Men butikken fortsætter i samme ånd, og pigerne fortsætter også. Det betyder meget for mig. Og så kommer der en ung mand, der også har været her før. Så alt fortsætter som nu,” slutter han.

Publiceret 06 February 2018 06:30

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV