Skoleelever tog varmt i mod uledsagede flygtningebørn

Af
Jesper Gisli

I sidste uge kom kulminationen på ugers fokus og indsamling, da eleverne i 7.G. på Nordstjerneskolen i Helsinge fik besøg af en håndfuld uledsagede flygtningebørn fra Røde Kors Børnecenter.

7.G havde samlet tøj og andre gode sager ind blandt elever og forældre på Nordstjerneskolen, og torsdag skulle det hele overrækkes til gæsterne, der også stillede op til en lille fodboldkamp mod 7.G. Dagens gæster så stort på gæstfriheden og vandt stort på fodboldbanen.

Bagefter blev der budt på filmklassikeren Grease, snacks og kakao.

Varme og glæde

“Rummet var præget af en varme og glæde, som lagde sig hos alle de unge. Dejligt var det at opleve, den åbenhed og imødekommende smil, som vores gæster trådte ind på skolen med. I 7.G var der enighed om, at det havde været en hyggelig dag, og vi var sikre på, at vi meget gerne ville være sammen med flygtningebørnene igen”, siger klassens lærer Astrid Zachariasen til Ugeposten.

“Vores hyggedag er et led i et større projekt, hvor vi arbejder med migranter, som er kommet til Danmark gennem tiden. Sammen med Lisbeth Eckhard-Hansen fra Røde Kors besluttede vi at lave en hyggedag med de uledsagede børn, og da hun nævnte, at de ikke havde sportstøj til de børnene, så de kunne gå til sport, besluttede vi straks at samle ind blandt skolen forældre og børn.

Og det blev til temmelig meget sportstøj. Vi er allerede enige om, at vi skulle være sammen igen og måske i 8. klasse udvide samarbejdet”, fortæller klassens lærer.

Flygtningene kvitterede for gæstfriheden og vandt stort over 7.G. på fodboldbanen i forbindelse med besøget. Et besøg der nu udvides til et endnu tættere samarbejde.

Flygtningene kvitterede for gæstfriheden og vandt stort over 7.G. på fodboldbanen i forbindelse med besøget. Et besøg der nu udvides til et endnu tættere samarbejde.

Flygtningebanko

Næste led i samarbejdet er banko d. 1 marts for familie og venner. Gaverne er sponsoreret fra Helsinge handelsliv. Eleverne har været ude og spørge i alle butikker i Helsinge, og de har fået rigtigt mange gaver, som går til et ordentligt brag af en bankoaften.

“Mange butikker gav også penge, som vi har lagt i vores sparegris, hvor vi har samlet penge fra alle tomme flasker som kommer ind i klassen, og de mønter vi selv smider i. Vi var så benovede og glædeligt overraskede over den gavmildhed, som vi blev mødt med fra alle butikkerne i Helsinge. Der har vi kun mødt velvilje. Så med deres hjælp regner vi med at kunne lave en hyggelig dag for de uledsagede flygtningebørn i form af en biograftur eller noget andet sjovt. Vi må se hvor langt pengene rækker”, fortæller Astrid Zachariasen, og fortsætter.

Giver ikke bare for at give

“Tanken er ikke kun at give for at give. Vi er en global klasse, og vi tænker derfor globalt. Vi håber at kunne knytte bånd til dem, der kommer til Danmark, så de får en positiv tilgang til det at bo i Danmark. Vi prøver at gøre vores til, at verden er bliver et godt sted for alle – unge som gamle, selvom vi godt ved, at vi lige nu bliver nødt til at begrænse os til Danmark, eller Gribskov. Lisbeth Eckhardt-Hansen fra Røde Kors har ved et fantastisk foredrag lært os, hvilke strabadser og omvæltninger, man som uledsaget flygtningebarn, er udsat for. Og så er det vigtigt at vi viser ansvar og gør vores til at vise åbenhed for de børn, som kommer til Danmark”, forklarer Astrid Zachariasen.

Det vi gør nu, og som vi vil gøre til sommer er bestemt af eleverne i klassen. De er opmærksomme på, at flygtningebørnene ikke har mulighed for at gøre de ting, som eleverne betragter som en

“Medmenneskelighed i praksis”

selvfølge. Dvs. biografture, Tivoli, hyggedag på Strøget eller andet. Derfor har de valgt, at de indsamlede penge skal gå til en god oplevelse for flygtningebørnene til sommer.

Lisbeth Eckhardt-Hansen fra Dansk Røde Kors er glad for det nye samarbejde og de tætte bånd til Nordstjerneskolen.

“Det er et rigtigt godt eksempel på medmenneskelighed i praksis og noget af det allerbedste, når integrationen med lokalsamfundet lykkes. Unge flygtninge møder danske jævnaldrende og får gode oplevelser og en anledning til at grine og pjatte og få de tunge tanker lidt på afstand. Dejligt når vi kan både give de unge flygtning mulighed for at komme sig ovenpå flugten og stifte bekendtskab med det danske samfund, siger frivillighedskoordinator Lisbeth Eckhardt-Hansen til Ugeposten.

Om Røde Kors Børnecenter

Røde Kors Børnecenter huser børn alene på flugt. De er rejst hertil for at søge om beskyttelse. I 2016 kom der 1.184 uledsagede børn og unge. I 2017 er der kommet 426 frem til 30. oktober. Der er tale om en gruppe børn og unge, der lever afskåret fra deres forældre i et fremmed miljø med uvished om deres fremtid. Røde Kors' opgave er at sikre et trygt, værdigt og meningsfyldt ophold, mens de unge får behandlet deres asylsag. Røde Kors hjælper de unge med at fastholde et fremtidsperspektiv uanset om de får ophold eller ej.

kilde: Røde Kors

Publiceret 05 February 2018 19:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV